sunnuntai 8. marraskuuta 2020

 

On alkanut havupuiden aika. Koko kesän kukoistaneet ja lehtiään lempeissä tuulissa havisuttaneet lehtipuut ovat väistyneet taustalle ja hiljentyneet, antaneet estraadin ikivihreille männyille, kuusille ja katajille. Ne ovatkin kuin imeneet itsensä täyteen syksyn kosteuttavaa eliksiiriä ja kukoistavat upeaa tummanvihreää. En väsy tällä hetkellä niiden kauneutta ihastelemaan. Kun kaikki muu luonnossa alkaa olla lakastunutta, havupuut antavat minulle tarvitsemaani vihreyttä. Seisoin pitkään korkeiden mäntyjen alla, niiden latvoihin katsoen. Siinä ihmiselle asettuvat asiat oikeisiin mittasuhteisiinsa ja jämäkästi seisova paksukaarnainen puu antaa lohtua ja voimaa. Uskon myös vakaasti niiden neulasista ja pihkasta erittyvän ilmaan jotain, joka saa hengityksen kulkemaan vaivattomammin, vaikka maatuva ja kostea syksy itiöineen muuten aiheuttaa välillä tukkoisuutta nenääni.







Teimme maalle "kerta kiellon päälle"-reissun isännän kanssa, kun luvattiin niin hienoa säätä. Emmekä pettyneet, mahtava aurinkosää! Istuin aittan tasanteella villavilttiin kietoutuneena ja ihan vain ihastelin syksyistä pihaa. Aurinko kulkee nyt jo matalalla päivän, mutta sen sävyssä on jotain erityisen kaunista, varsinkin iltaa kohden mentäessä, joka tuli heti kohta neljän jälkeen.Vanha sauna on taas jotenkin orvon näköinen pellon laidassa, kesällä sen ympärillä kukoistavat lupiinit ja muu vehreys.






Tänä aamuna ennen yhdeksää ajoimme jo pitkin maalaisteitä kohti kotia, jotta isäntä kerkesi lounaalle isänpäivänsä viettoon. Ihana roadtrip-tunnelma, hiljainen maaseutu heräili uuteen päivään ja maisema vilisi kauniina auton ikkunasta katsojan silmissä. Liikkeellä olimme vain me.

Mukavaa uutta syysviikkoa!❤

12 kommenttia:

  1. Metsässä on hyvä olla. Siellä virkistyy.
    Kauniin viikonlopun minäkin sain viettää, ulkoilua ja oleilua. Auringon matalaa kaarta myös seuraan ja selkeinä päivinä auringon nousu- ja laskuajankohdan aikoihin odotan kauniita värisävyjä
    taivaanrannalle.
    Kotimatkalla saitte vielä ikäänkuin evääksi aimo annoksen vihreää. Tuo syysviljapelto on upean värinen!
    Kiitos ja minä toivotan sinulle kaunista marraskuun viikkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Aimarii!❤
      Nuo syysviljapellot ovat jänniä tähän aikaan,kun vihertävät kuin keväällä.Ja ajatella,että oras pärjää sitten hyvin lumen allakin.
      Nyt on ollutkin hienoja taivaita auringon nousun ja laskun hetkinä!
      Metsässä on hyvä olla aina.

      Poista
  2. Talvi on ikivihreiden aikaa. Tietääkseni tuo ajatus, että havupuut tekevät ilmasta helpommin hengitettävää, on jossain määrin ainakin tutkitusti totta. Minulla on muistikuva, että havupuista on osoitettu haihtuvan ainakin yhdisteitä, jotka vaikuttavat jollain tapaa positiivisesti ihmisen hyvinvointiin. (Oikeasti ne aineet eivät ole tietenkään ihmistä varten, vaan liittyvät jollain tapaa puiden väliseen tai puiden ja hyönteisten väliseen kommunikointiin.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen tainnut itsekin lukea,että saamme osamme havupuiden kommunikoinnista ympäristöönsä.Tein yhtenä keväänä kuusenkerkistä ja viinasta flunssalääkettä.Ja kyllä se tuntui todella tepsivän seuraavana talvena.Sillä kun kurlasi kurkkuaan kun alkoi tuntua karhealta,tunne meni ohi.Lääkkeen(kamala maku) nielaisusta elimistö sai vielä lämpöä,joka myös saattoi edesauttaa flunssan ohi menemisessä.
      Kiitos M.T.Ainasoja!❤

      Poista
  3. Entisen Paimion parantolankin ympärillä on mäntyjä, koska niiden on todettu keuhkosiraille tuovan helpotusta. Eli jotakin erittävät ilmaan..:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nonni!Minäkin todella tunnen niiden antaman helpotuksen hengitykseeni.Jo havun tuoksu jotenkin on kuin eukalyptus,raikas.😊
      Kiitos Hannele!❤

      Poista
  4. Luonto puhdistaa ja eheyttää.
    Ihana syksyinen lämpimän näköinen auringonvalo kuvissa.

    Ihmeen lämpimiä päiviä on ollut viime viikkoina vaikka marraskuuta eletään.

    Leppoisia marraskuun päiviä Sinulle!😃

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sen se tekee!Tiedätkö,minä tykkään ihan hirveästi juuri tuosta syksyisestä kuparin sävystä kun aurinko laskee pilvettömän päivän päätteeksi.
      Ja todella ollut erikoisen lämmintä nyt,vaikka mennään jo marraskuuta!
      Kiitos Tarja!❤

      Poista
  5. Mäntymetsänäkymien kauneus, jonka tapaat matkalla. Luonnon kauneus pilaa todellakin silmämme. Hyvää päivänjatkoa.
    Terveisiä Indonesiasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luonnon kauneus todella häikäisee!
      Luonnon tyylitaju ei petä koskaan,sillä on täydellinen värisilmäkin.
      Meillä täällä Suomessa on tämä suuri rikkaus,metsiä silmänkantamattomiin.
      Nyt talviaikaan männyt ja kuuset juhlivat kauneudellaan,kun lehtipuut ovat pudottaneet viittansa.
      Kiitos Himawan Sant,terveisiä Indonesiaan,mukavaa kun jätit kommentin,hyvää päivän jatkoa!❤

      Poista
  6. Hannele Ruusukummusta: "Entisen Paimion parantolankin ympärillä on mäntyjä, koska niiden on todettu keuhkosairaille tuovan helpotusta."
    Noniin!! Minun lempipuuni on mänty ja minulla on astma, joten ilmankos olen aina viihtynyt parhaiten mäntymetsässä :)
    Upeat auringon kultaamat kuvat ❤︎ Ja voin melkein tuntea nenässäni noiden syvänvihreiden havupuiden raikkaan tuoksun pelkästään kuviasi katsomalla, kiitos!
    Minulla alkoi nyt "viikonloppu" ja heti huomenna teemme päiväretken syvälle metsän siimekseen tutulle laavulle, missä tietenkin paistamme nuotiolla makkarat ja juomme kahvit paahdettujen vaahtokarkkien kera ;) Hyvä "ruoka" parempi mieli :D
    Päätäni on maaliskuusta asti kivistänyt työpäivien jälkeen lähes päivittäin, koska korona ja koska maski. Välillä töissä on mentävä taukotilaan ja otettava hetkeksi maski pois, että saa kunnolla vedettyä keuhkoihin ilmaa. Eilen lupauduin tekemään tuplavuoron ja tänään olikin aika tuskaa olla aamuvuorossa kun päätä juili ilkeästi.
    Ihanaa huomenna päästä raikkaaseen, happirikkaaseen metsään hoidattamaan uupunutta kehoa ja mieltä ❤︎
    Ihanaa viikon jatkoa myös sinulle ❤︎

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö olekin kaunis tuo syvä vihreän sävy,joka havuissa tällä hetkellä on?
      Minä mietin,että onko se kesälläkin todella sama,vai vievätkö lehtipuut kaiken huomioni.😊
      Olen huomannut mäntyjen ja kuusienkin kyllä vaikuttavan hengitykseeni aivan selvästi.Varsinkin syksyisin havupuumetsissä on niin helppo hengittää,tuntuu,että aukeavat keuhkoissa ne uloimmatkin tiehyet apposen auki.Ja minä kun olen hassuna puihin,halailun lisäksi kättelen niitä ja nuuhkuttelen havuja ihan konkreettisestikin ohi kulkiessani.
      Uskon,että sinäkin saat astmaasi lempipuustasi helpotusta.Ja varmasti myös meri-ilmastosta!😊 Itsellänikin oli lapsuuden astma,ja olen edelleen hieman herkkä allergioihin ja keuhkosairauksiin.Siksi tunnen havujen avaavan merkityksen niin selvästi.Ainoa hetki,joka ei ole suotuisa havupuumetsissä on silloin,kun ne pölyttävät.
      Sinulle astmaatikkona maskin käyttö on varmasti todella ikävää,onneksi pääset syvälle metsään tänään avaamaan ja hoivaamaan keuhkoja ja sielua!❤ Kunpa pian päästäisiin tästä koronan kurimuksesta kokonaan...
      Kiitos samoin Ansku,mukavaa "viikonloppua"!❤❤

      Poista