torstai 8. lokakuuta 2020

 

Nyt kun elämä keskittyy taas pääasiallisesti tänne sisätiloihin, olen mietiskellyt paljon ruokaa.Uusia reseptejä jne.Kesällä ruoka oli välttämättömyys kaiken puuhastelun lomassa, mutta siihen ei meillä niin kovasti panostettu, kunhan sai vatsan täyteen ja joitain kesäherkkuja maisteltua.Suunnittelmissa on nyt, että vähennetään tänä talvena lihaa ruoanlaitossa.Mietiskelen siis kasvisruokia, joitain ihan uusia.Tänään ostin ison pussin punajuuria, niistä suunnittelen jotain hyvää.Niin kuin lavuaarikuvasta näkyy, meillä syötiin pari päivää sitten uunissa kypsyneitä kasviksia, mm.itse kasvatettuja papuja,porkkanaa,paljon sipuleita,myös valkosipulia, tomaattikastikkeessa.Tähän ruokaan laitoin tosin myös itse tehtyjä lihapullia mukaan.Kun poika sanoi, että maistuu rakkaudella tehdyltä, lämmitti.Poika tekee ihan sairaan maukkaita sämpylöitä,lisää taikinaan esim.kananmunan pehmeyttä tuomaan, minulle ihan uusi juttu tämä.Jauhoina ruista,kauraa,ohraa,kokojyvä vehnää.Vesi kielellä odotan myös jo huomista tomaattikeittoa, jonka hän on luvannut keittää.Se on niin maukasta, etten ikinä pystyisi samaan, vaikken nyt ihan huono kokki ole itsekään.

Olen jättänyt maitotuotteet melkein kokonaan pois, niitäkin maitotuotteita joita käytän, ostan laktoosittomina, mieluiten hapatettuina ja pienien meijerien tuotteina.Olen siirtynyt käyttämään kauravalmisteita, mm.kauramaitoa olen juonut jo pitkään ja lisään sitä kaikkeen, mihin maitoa perinteisesti laitetaan,mm.vispipuuron kylkeen jne.Nyt kuitenkin olen alkanut pähkäillä tätä kaurabuumia.Kauratuotteet ovat hyvin nousseet ihmisten tietoisuuteen ja uskon, etten ole ainoa, joka mieltää ne terveellisiksi vaihtoehdoiksi maidolle.Mutta, mutta.Kauratuotteet ovat selvästi maitotuotteita kalliimpia.Ja olen alkanut funtsia, että onko tämä suuri kupla koko kaura.Ei siis itse kaura,vaan siitä tehdyt tuotteet, jotka mielletään ekologisiksi ja terveellisiksi.Kun tutkii, mitä kauratuotteet pitävät sisällään, hiukan hämmentyy.Ostin kermaviiliä markkeeraavaa kauravalmistetta, perinteistä kermaviiliä kalliimmalla hinnalla ja mitä löysin aineosista:8% kauraa,vettä,rypsiöljyä,kookosrasvaa,perunatärkkelystä,perunaproteiinia,suolaa ja happoa maidosta ja omenasta.Tästä voisi ajatella, että maksan kalliimman hinnan vedestä ja perunasta, johon on lisätty hiukan kauraa.Ja kookosrasvaa...Tästä havahtuneena tutkin myös käyttämäni kaurajuoman aineosat:vesi,kaura 10%,auringonkukkaöljy,merisuola ja lisätyt vitamiinit.Voihan se olla, että näitä asioita sen kummemmin ymmärtämättä, nuo kauran prosentuaaliset määrät saattavat olla aivan loogiset.Voihan se olla, että enempi määrä itse kauraa kauratuotteessa ei enää olisi maukasta tms?Mutta, pitää se myöntää, että kalliilta vedeltä tuntuu näin maallikon mieleen nyt kun asiaan hiukan perehtyi.Jos litran kaurajuomassa on 10% kauraa, niin 90% on jotain muuta, eli sitä vettä pääasiassa.No, summa summarum, tutkin myös paljonko sitä vettä on lehmänmaidossa, ja ylläripylläri, 87%! Eli, jatkan kauramaidolla! Muiden kauratuotteiden kookos ja palmuöljyistä en kyllä edelleenkään välittäisi. Ja voitaisiinhan kauralevitteitä ja juustoja markkinoida rehellisesti kaura/peruna-tuotteina.Minulla on myös yksi henkilökohtainen harmistuksen aihe koskien edelleen näitä kauratuotteita. Merja Scharlin kehitti oivan hapatetun kauratuotteen jo kauan aikaa ennen kaurabuumia. Rakastin maustamatonta,asidofilusbakteereja sisältävää Yosaa vuosia,vatsani suorastaan hyrisi siitä aamiaisena marjojen kanssa.No,eräs suuri yritys sitten meni ja osti Yosa tavaramerkin ja tuotteen.Sen koommin en ole mistään lähikaupastani löytänyt maustamatonta Yosaa.Metrikaupalla kyllä niitä tuoteperheen sokeroituja, eri makuisia vaihtoehtoja, joita minä en halua.

Yllätin itseni tänään ulkoillessani kun aavistuksenomainen viileys tuntui mukavalta. Aiemmin oli satanutkin, kävi vieno tuuli.Ehkä olen jo tietämättäni valmis talveen.Yhtenä päivänä ihmettelin kun missään vaiheessa ei ole tuntunut vielä ahdistavalta tämä kesän loppuminen ja kohti pimeää kautta meneminen, niin kuin yleensä aina tähän aikaan vuodesta.Luulen, että löysin vastauksenkin tähän.Vietän tuoreena mummina ikikesää tällä hetkellä, enkä huomaa niin tarkkaan kuin yleensä, luonnon vaipumista talviunilleen. Saan usein sähköpostiini kuvia pienestä päivänsäteestä heti aamutuimasella, kuinka hän tällä hetkellä nauraa ja hymyilee paljon.Miten siinä näiden kuvien jälkeen mieleen tulisikaan rospuuttokelejä ruveta murehtimaan.

Yritän työntää myös koronapenteleen mieleni ikkunoista ulos.Harmittaa kun moni ei näytä ottavan kovinkaan vakavasti suojautumista tai taudin eteenpäin siirtämistä.Paljon on ihmisiä kaupoissa ja julkisissa ilman maskia, vaikka päivittäiset tartuntaluvut alkavat olla taas pelottavan korkeat.Kun itsestä tuntuu, että se maski on niin pieni vaiva.On tietty ihmisiä, jotka eivät voi oikeasti sitä käyttää terveyssyistä, mutta näyttäisi olevan hankalaa kyllä monelle joka pystyisikin.Itse olen taas vähentänyt kaupassa käynnit kertaan viikossa, enkä julkisillakaan liiku kuin pakosta.Sosiaalinen elämä keskittyy lähipiiriin, tähän korona ei kohdallani ole suurta muutosta tuonutkaan.

Tälläista ajatusvirtaa tänään täällä.Voippa hyvin ja pysykööt korona kaukana sinusta ja läheisistäsi!<3


2 kommenttia:

 1. Minä myös käytän äärimmäisen vähän maitotuotteita. Samoin minulla kauravalmisteisiin yms vastaaviin liittyy myös epäuskoa. Yritän oikeastaan välttää kaikkea liian prosessoitua ruokaa ja valitettavasti kauravalmisteissa ja vastaavissa on paljon näitä prosessoituja. Ihan niin kuin maitotuotteissakin: ylisokeroidut jugurtit sun muut. Yritän siis vain mennä ihan perusraaka-aineilla ja jättää sellaisten tuotteiden, kuten vaikkapa kaurafraichen käytön poikkeustilanteisiin. Eli niin, että päivittäisessä tai viikoittaisessa käytössä tulisi mahdollisimman vähän noita, missä alkuperäinen raaka-aine on muisto vain ja suurin osa kaikenmaailman dumpattua lisähöttöä. Npinpä olen kasvimaitojenkin litkimisen tai muun käytön rajoittanut minimiin ja yritän opetella pärjäämään muuten. Oikeista maitotuotteista käytän vain luomuvoita ja kypsiä juustoja. Useimmille maito aiheuttaa ongelmia ja se ei suinkaan ole välttämättä laktoosi vaan juuri maidon proteiini. Siksi on parempi vaan rajoittaa maitotuotteet minimiin ja ostaa mahdollisimman luomuja eli vähän käsiteltyjä maitotuotteita. Itse pystyn hiukan niitä sietämään - sen jälkeen kun olin pitkään ihan kokonaan ilman.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu,tuntuu todella,että monista tuotteista ollaan ensin poistettu kaikki hyvä ja sitten niitä lisätään keinotekoisesti.Ja tuo sokeri,miksi ihmeessä sitä pitää laittaa niin paljon kaikkeen.Jokainen pystyy halutessaan lisätä sokeria,mutta ei sitä voi vähentää näistä äkkimakeista tuotteista?Olet jo pitkällä siinä,mihin itse kovasti pyrin.Pitäisi pyrkiä muuttamaan näitä omia aivoituksiaan tietyistä totutuista tavoista.Voisin vaikka mainita tuon vispipuuron,josta tykkään,ja siitä saan happamuuutta elimistööni,koska en taas tykkää oikein puolukoista suurissa määrin muuten,jokunen marja menee kyllä raakanakin.Ja sitten se ajatus maidosta sen kylkeen,että miten sen korvaisi.Tavallista maitoa en ole juonut enää kymmeniin vuosiin,koska vatsani ei kestä.En edes tiedä onko se laktoosi vaiko maidon proteiini,sitä ei ole tutkittu.Laktoosittomia maitotuotteita käytän satunnaisesti.Uskon myös siihen,että pastoröinnissa ja varsinkin homogenoinnissa pieneksi pilkottu maitoaines on iso syy nykyihmisten elimistön tulehduksiin.Tässä kyllä komppaan sinua luomutuotteiden paremmuudessa.Suoraan utareesta,näin kärjistettynä, minäkin pienenä maalla join maidon,enkä muista mitään vatsanpuruja saaneeni.Juustoista olisikin tuskallista luopua kokonaan.😁 Mitään kaurajuustoja en edes suostu ostamaan kun luin tuoteselosteen.Hmm.mitenköhän kauramaitoa pystyisi itse valmistamaan vaikka hiutaleista,ei kai se rakettitiedettä olisi.😊
   Kiitos Pilvi!❤

   Poista