maanantai 28. joulukuuta 2020

 

Ennen joulua oli niin ihanaa, kun oli jotain mitä odottaa. Seuraava etappi nyt vasta kevät. Aika tuntuu pysähtyneen paikoilleen tähän kylmään ja harmaaseen. Minun mieleni karkaa tuontuostakin  aikaan tulevaan, leikkimään sinne kesämeininkeihin. Mietin, että eihän se ole tästä hetkestä pakoa, saahan sitä ihminen mielikuvitustaan käyttää, kun vallitsevasta hetkestä on niin vaikeaa löytää inspiraation aihetta. Mieleni vaeltelee puutarhahommissa, kasvimaalla, että kuinka istutetaan nyt enemmän perunaa ja porkkanaa ja muita, että saa lapsenlapsi oman maan sadosta sosetta. Ja pihan kukkapenkeissä, että jos muokkaisi jotain ihan uutta mummulan pihaan, ylikasvaneet pensaat jo leikkasinkin rohkealla kädellä loppusyksystä. Navetan ylisille vievä ramppikin pitää rakentaa uudelleen, lahoaa ja on jo vaarallinen. Isäntä purkikin alkua viimeisellä syysreissulla. Tällaisia minä mietiskelen, ja saan puhtia tähän aikaan, joka imee minusta mehut. Ehkä toivoisin pienen lumisen pakkasjakson auringonpaisteineen, mutten ole varma siitäkään, ehkä oikaisisin suorilta kevään alkuun tänä poikkeusvuotena, kun kylmä lumeton maa tuntuu kurjalta.

Vaikka, kyllä kaunista löytää luonnosta etsimällä nytkin. Rannassa tänään lepän urvut viehättivät kun hiljaa tuulessa heiluivat ja kallionkolojen jäät, ihan polvistuin niitä kuvailemaan. Jännistä jäätikuista oli jääpeite muodostunut. 

Meri oli vetäytynyt ja paljastanut rannan pohjaa pitkältä alueelta. Saapa nähdä jäätyykö Saunalahti tänä vuonnakaan kokonaan.

Joissakin kohtia ranta oli jäätynyt ja jää muodosti hienoja yksityiskohtia.


Kävin myös metsässä toteamassa, että kuusi on kaunein omalla paikallaan.
Purkitin lahjoiksi aiemmin keittämiäni kuusenkerkkä-ja minttusiirappia. Sekoitin kuivatuista sienistä myös sienikimaran, johon olin jauhanut mustaatorvisientä, suppilovahveroa ja herkkutattia. Sitäkin mietiskelen, että mitä kaikkea ensi kesänä voisi kerätä ja jalostaa lahjoiksi myöhemmin.

Keräsin tänään jo joulun pois, nyt uutta vuotta kohti! Jätin valkoisen paperitähden, jonka sisällä loistaa ledvalot, ja toisen, keltaisen luomaan valoa iltoihin. Joulukorteista säästin kauneimmat muistojen laatikkoon. 

Tänä jouluna minulla lepattaa kauniisti vain ledkynttilän liekki, eikä sitä juurikaan erota aidosta kynttilästä. Hui, miten haitallista terveydelle onkaan polttaa kynttilöitä sisätiloissa.Varsinkin näin pienessä asunnossa, joka itselläni on. Kynttilästä sisäilmaan haihtuvat pienhiukkaset vastaavat passiivista tupakointia ja ovat varsinkin pienille vauvoille erittäin haitallisia. Tämä olikin syy, miksi aloin asiaa tutkia ja luin netistä monta asiantuntija-artikkelia aiheesta. Hassua, että olen itse reagoinut jo vuosia kynttilöihin selvällä hengenahdistuksella, mutten ole koskaan perehtynyt asiaan. Pieni tulihan siinä kynttilässä palaa, ja kynttilän huvetessa, johonkinhan se aines katoaa, eli huoneilmaan. Lapsenlapseni sai siis hengitellä täällä jouluna ilman altistumista pienhiukkasille, jotka kulkeutuvat kuulemma keuhkojen äärimmäisiinkin tiehyeisiin ärsyttämään. Ja tämä mummi lepatuttelee vastedes itselleenkin vain tuota ledkynttilän liekkiä. Oppia ikä kaikki. Kaikki hankitut kynttilät matkaavat ensi keväänä maalle, poltettavaksi porstuan ikkunalla.

Mukavaa vuoden viimeistä viikkoa!<3

12 kommenttia:

 1. Hienoja kuvia jäätaiteesta! Ja kyllä: unelmoida saa uudesta kesästä ja sen lämmöstä, valosta!
  Hyvä idea tuo sienien kuivatus ja lahjaksi antaminen. Kuivasimme kanttarelleja uunin päällä pellillä. Onnistui toki sitenkin, mutta kuivuri varmaan menee hankintaan.
  Onnellisia loppuvuoden päiviä ja tulevia uuden vuoden päiviä! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Piipe!<3 Perin isävainaalta korkean kuivuritornin, ja olen siitä iskälle kiitollinen joka ainoa syksy.Sillä on kuivatettu miljoonat sienet,kukkia,yrttejä ja joulukoristeeksi appelsiinin viipaleita jne. :)
   Onnellista vuodenvaihdetta! Tuolla jo ulkona jytisee...

   Poista
 2. Flotte natur bilder!Jeg syns din leilighet er koselig med lysenen!
  Ønsker deg en fin dag!

  hilsen Anita

  VastaaPoista
 3. Kyllä minunkin on hyvin vaikea motivoitua tästä vuodenajasta. Jotenkin joulun alla sitä kestää pimeyttä hammasta purren, kun on tosiaan joulun odotus päällä ja kiva juhlistaa sitä. Mutta sitten uudenvuoden tienoilla jo ja sen jälkeen alan olla aina ihan kamalan kärsimätön. Kevääseen on liian pitkä matka!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin on! :) Jospa saataisiin sitä kauniimpaa talvea näytille, ehkä kestäisi paremmin odotusta.Aurinkoa ja valkoista hankea. Vaan ei...tätä ikuista syksyä jo toista talvea peräjälkeen tähän mennessä. ;)
   Kiitos Pilvi, mukavia vuoden viimeisiä hetkiä!<3

   Poista
 4. Kaunista jääkohmeroa on rannalle muodostunut. Kuuluu varmaan jään ääniäkin välillä?
  Mukavan rauhallisia kuvia.
  Lumetonta täällä oli joulun ajan. Eilen satoi kauniin lumipeitteen. Pysynekkö kauan.

  Joulun koin vuodenajan taittumisena valoisampaan, pimeän kausi hiljalleen kaikkonee.
  Meditaatiota kynttilänvalossa tai värikkäissä tunnelmavaloissa.
  Kiireettömyys, hiljaisuuus tuntuu hyvältä.

  Aito kynttilänvalo oli jouluaattona ja joulupäivänä.
  Huomannut olen että ottaa hengitykseen. Kauniin tunnelman saa myös erilaisilla tunnelmavaloilla. Välillä hillittyä luonnollista ja välillä värikkäämpää.
  Kunhan päästään ensi vuoden puolelle, kyllä kevään ja kesän unelmat alkavat myös
  hiipiä mieleeni. Nyt vielä voimautumista sairastamisesta.


  Kaikkea hyvää Uuteen Vuoteen 2021 toivotan Sinulle Mirjam-Matilda!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä olet löytänyt olennaisen,eli sinne meditatiivisen,hiljaisen talviajan äärille.
   Se on parasta kun nauttii talven hämäryydestä ja hiljaisuudesta.
   En tiedä, onko koronankin syytä kun en itse juurikaan osaa nauttia tästä talvesta.
   Tiedän kuitenkin aiemmilta talvilta hyvin tunnelman, jota kuvaat.
   Kiitos paljon Tarja, toivotan sinulle hyvää vuodenvaihdetta ja toipumisia!<3

   Poista
 5. Vesi jäätyessään tekee taidetta. Ainakin niin kauniita kuvioita. Ja rikkoo minun sankojani, kun yritän jäädyttää jäälyhtyjä.
  Olen myös lukenut kynttilöiden polttamisen terveyshaitoista, mutta poltin nytkin viisihaaraisessa kynttelikössäni muutamana kertana. En ole joulua vielä riisunut. Annan olla uudenvuoden päivän yli, kun on niin kaunis ja iso joulukuusikin pirtissä. Ja niin ahne vedelle, että joka päivä juo puolen litran pullollisen.
  Enää kaksi päivää tätä vuotta, sitten alkaa uusi ja toivottavasti hyvä ja antoisa vuosi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vesi on uskomattoman upea ja mielenkiintoinen aines.Ja vahva! Kallionkin halkaisee.
   Eipä sitä joulua viitsi karsia aikaisin,jos on hienon kuusenkin koristellut.Äitinikin juuri kertoi, että Nuutin päivänä vasta.Minulla kun on kiire sinne kevättä kohti,tuntui, että joulu oli jouluiltu jo Tapanin jälkeen.
   Toivokaamme, että on hyvä ja antoisa uusi vuosi!Kiitos Aimarii, kaikkea mahdollista hyvää sinulle!<3

   Poista
 6. Ihana sinä ❤ Löydät kaunista kuvattavaa ihan jokaisena vuodenaikana ja varmasti myös ihan mistä tahansa :)
  Minä olen tällä hetkellä hyvin onnellinen siitä, että tämä tosi raskas vuosi on ihan kohta takana. Täällä on pari astetta pakkasta, lunta tuiskuttaa jo kolmatta tuntia ja maisemat alkavat olla ihanan talvisia. Hienointa kuitenkin on se, että päivät pikkuhiljaa pitenevät ja kevättä, sekä valoa kohti mennään, hitaasti mutta varmasti ;)
  Nyt on hyvää aikaa haaveilla sekä suunnitella kaikkea kivaa kevään ja kesän varalle.
  Lupsakoita loppuvuoden päiviä sinulle ja Onnea Uudelle Vuodelle 2021 ❤
  Myö lähetään kipparin kanssa ylihuomenna pohjois-savoon mökkeilemään siskoni ja hänen miehensä mökille. Toivottelenkin sinulle lupsakkata loppuvuotta ja Hyvvee Uutta Vuotta ❤ Kippis ja räeskis! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihana, kannustava sinä!:)
   Minäkään en jää ikävöimään tätä vuotta,vaikka tulen sen aina muistamaankin rakkaan tyttärenpoikani synnyinvuotena.
   Ihan kohta päästään haaveilemaan ja suunnittelemaan!
   No voe tokkiinsa,pitäkeehän lystiä ja naattikaa!:)
   Hyvvee Uutta Vuotta Ansku!<3

   Poista