lauantai 7. elokuuta 2021


 Lähiasuinalueeni ei todellakaan näytä tällä hetkellä kauniilta. 
Suurin syy siihen tuo kirottu länsimetro.
Koko tienoo Matinkylästä Soukan kautta Kivenlahteen, on kuin hävityksen jäljiltä.
Eipä uskoisi enää samaksi merelliseksi maalaismiljööksi,
jonne muutimme aikoinaan 60-luvulla.
Taloa ja metrohallia nousee ja metsää kaatuu.
Kaikkialla räjäytellään ja moukaroidaan,
joka puolella suuria monttuja ja työmaata.
Älytön, miljoonia maksava idea koko länsimetro!
Espoon sisäinen liikenne oli mitä sujuvin ennen metroa,
ja Helsinkiin pääsi mutkattomasti ja joutuisasti.
Tästä ei enää ole kuin rippeet jäljellä...

Metrotyömaiden lisäksi helleputki muutti kesävehreän luonnon täällä aika karuksi katsella.


Eipä ainakaan mustikkaan tänä kesänä kotimetsiin mennä.
Viime kesänä kykittiin lähimetsissä tyttären ja vävyn kanssa useampaan otteeseen,
tytärkin ihan viimeisillään raskaana vielä jaksoi ahkerasti noukkia.

Mustikkamättäät tuolla metsissä ovat kuin ruskeita vilttejä levitettyinä puiden alle.


 Pieniä lehti-ja havupuita kuivunut pystyyn,
 ja suuremmat pudottelevat lehtiään kuin loppusyksystä konsanaan.

Joka vuosi ei mene samalla tavalla. Ensi vuonna saattaa olla taas hulppea mustikkakesä, mutta maisemat eivät metron jäljiltä enää palaudu samoiksi, betoniviidakko laajenee ja laajenee, luonto saa väistää.

Mutta, nyt on sateita tiedossa ja ehkä saamme kuitenkin paljon sieniä!😊

Hyvää viikonloppua!❤

 
 

11 kommenttia:

 1. Vaikka täälläkin luonto kuivuudesta kärsi, ei ihan noin pahasti, kuin siellä..:(
  Vuosi sitten, kun tähän muutetiin luumupuun oksat melkein maata viisti sadon painosta ja nyt taisi neljä luumua olla.... mustikat ovat nuppineulanpään kokoisia.
  Joten sieniä odotellaan..:)

  Ihan ihmeelliseltä tämä rakennusbuumi on mennyt. Olen sitäkin miettinyt, että mistä näihin uusin asuintaloihin oikein asukkaita riittää ja jäävätkö vanhat talot sitten vaan purettavaksi vai autioiksi? Mitä tuhlausta!

  Oikein ihanaa ensiviikkoa sinulle Mirjam-Matilda♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taas tuntui siltä,että ymmärrät minua niin hyvin ja koemme asioita pitkälti samoin tavoin.
   Juuri tuota samaa minäkin mietin.Että miksi ihmeessä tämä järjetön rakennusbuumi?
   Toisaalla voivotellaan kun väestönkasvu on lopahtanut kokonaan,että kenelle näitä taloja rakennetaan?
   Sitten tuo purkaminen.Puretaan,että saadaan rakentaa uutta,paljon täysin käyttökelpoista jyrän alle.Meilläkin oli täällä kauppakeskus Lippulaiva,rakennettiin 1993.Se oli juuri sopivankokoinen pieni ostoskeskus.Naapuriin,joidenkin kilometrien säteelle alkoi sitten nousta useampikin näitä hypersuuria ostoskeskuksia.Minä tykkäsin käydä Lippulaivassa,sinne ei eksynyt ja siellä pystyi toimittamaan asiansa nopeasti kun ei tarvinut kävellä kilometrejä paikasta a paikkaan b.No,ilmeisesti Lippulaiva jäi sitten kaupallisesti suurien jalkoihin ja pistettiin maantasalle vain n.27 vuotta avajaisistaan.Paikalle nousee nyt valtava ostoskeskuskompleksi.Ja viereen metrohallia ja uusia taloja niin,että tavallista tallaajaa huimaa...
   Espoossa on paljon eläimistölle tärkeää luontoa,joka on nyt vimmaisen rakentamisen anturan alla.Edellisen asuinpaikkani,Hyljelahden upean kosteikkoalueen-joka sai olla omassa rauhassaan ja harvinaisetkin lintulajit pesivät siellä,viereen rakennetaan nyt asuintaloja.Tulevat olemaan kuulemma tarpeeksi kaukana kosteikolta.Ei tarvitse olla Einstein tajutakseen,että arat linnut tulevat sieltä kaikkoamaan.
   Voi Hannele,voisin jatkaa tätä paapatusta taas loputtomiin.😁
   Minulle on hyvä vain kadota sinne maalle omaan kuplaani ja yrittää unohtaa kaikki tämä järjettömyys,mitä ympärilläni näen,ja mille en mitään voi.
   Ihminen ei opi mistään mitään.Se on raha joka ratkaisee.
   Kiitos Hannele,ihanaa uutta viikkoa myös sinulle!Yritetään löytää kaikki mahdollinen kauneus ympäriltämme!❤❤

   Poista
 2. Todella surullista on tuo ympäristön raiskaaminen. Vain henkilö, joka on nähnyt seudun muuttumisen, pystyy vertaamaan ja tuntemaan muutoksen nahoissaan. Ahdistushan siitä tulee. Luonnontilaista aluetta nakerretaan pala palalta. Kerrostaloihin tehdään entistä pienempiä yksiöitä. Ja missä rakennetaan pientaloja, niin montaa metriä ei ole toisen talon seinään. Metrotyömaata en ole nähnyt, kun täällä pohjoisempana asustelen. Jo sinä aikana, kun meidän nuori mies asui niillä kulmilla, Kummelivuorta ruvettiin pienentämään. Nykyistä tilannetta en tiedä. Minun ostoskeskukseni on Leppävaarassa. Sielläkään en käy kuin kerran pari kuukaudessa.

  Uskon, että sinun pelastuksesi on kesäpaikka, jossa tuttu maisema tervehtii sinua muuttumattomana.

  Kuivuus teki tuhojaan tänä vuonna. Täälläkin mustikapensaat ja kanervat ovat osittain ruskettuneet kuten kuvissasi. Mitenkähän käy sienisadon ja puolukoiden? Kaisesta huolimatta hyvää elokuun jatkoa sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perheemme muutti Espoon Soukkaan kun olin 6-vuotias,Soukan ensimmäisiin taloihin.
   Alue ympäröi vanhaa kartanoa.Silloin lehmät laidunsivat pelloilla ja ympärillä oli vain metsää,peltoja ja merenrantaa,Mannerheimintieltä muuttaneen lapsen paratiisi!
   Näkisitpä alueen nyt...
   Nykyisen asuinpaikkani Saunalahden rantama on rakennettu täyteen,vielä muuttaessani kymmenisen vuotta sitten siinä oli umpimetsä.Ja näyttää talot todella koostuvan yksiöistä ja kaksioista,pieniä laatikkoasuntoja.
   Juuri se taika mummulassa on,että kaikki muu muuttuu,mummula ei.
   Siellä on pieni pläntti suvun omaa metsää jäljellä,(vaarin pellot ja suuri metsä on jo myyty)pihapiirin lisäksi,ja minulle se pieni pläntti on taikametsä,jossa kelo saa olla pystyssä kunnes myrskyssä kaatuu ja metsän elämä saa olla luonnollisimmillaan.Metsä on pieni pala ikimetsää,jota vaari on aikoinaan hyvin ja maltilla hoitanut.Tuo pieni pala metsää on minulle henkisesti äärettömän tärkeä.
   Kuivuus on koetellut.Nyt säälaatu sateisempaan päin.En oikein jaksa uskoa puolukoitakaan täällä tulevaksi,mutta sieniin elää vielä toivo sateiden myötä.
   Kiitos Piri,hyvää elokuun jatkoa sinullekin!❤

   Poista
 3. Tämä kesä on ollut aivan todella ankea kuivuuden ja kuumuuden vuoksi. Sama homma täällä, heinäkuun lopussa näytti jo ihan syys-lokakuiselta, kun puista vain putoili kellastuneita lehtiä. Surullista. Valokuvasi ovat kyllä hienoja - dokumentointia erikoisesta ajanjaksosta.

  Rakennushankkeet ovat myös aika kurjia, kun ne kestävät niin pitkään, tuottavat melua, pölyä, roskaa ja maiseman muutoksia. Tavallaan jotkut hankkeet ovat oikein oivallisia sitten kun ne ovat valmistuneet ja rakennustyömaan myllerrykset on maisemoitu. Mutta kunpa sen rakennusvaiheen voisi vain hypätä yli ja saada suoraan valmiin lopputuotteen!

  Turkuun puuhataan raitiotietä. Harmittaa, kun Turun vanhat raitiotiet purettiin aikanaan, joskus 70-luvulla, ja nyt joudutaan rakentamaan kokonaan uudet. Haluaisin tänne raitiotien, se olisi hienoa ajella ratikalla, mutta en halua rakennustyömaata. Ristiriitainen olo. Varsinkin, kun nykyisen suunnitelman mukaan ratikkatyömaa tulisi suoraan korttelin päähän meiltä, ja rata menisi lähimetsämme läpi. Aivan älytön reittilinjaus - Turun hienoin ja todella suosittu ja arvostettu ulkoilumetsäalue menisi kahtia raitiotien takia, ja työmaa myllertäisi sitä vuosikaudet. Kannatan ratikkaa, mutta vastustan nykyistä suunnitelmaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helle runteli kesäluonnon kyllä kovalla kädellä.
   Minä Kreetalla asuneena tiedän,miltä luonto näyttää ilmastossa,jossa aurinko vain paahtaa päivät päästään,eikä sada.Saapa nähdä tulevaisuudessa muuttuuko meidän ilmastomme täällä radikaalisti totutusta,siitä,että kesällä on vihreää ja vehreää sateiden ansiosta.
   No juu,kun tuo metron tulo nyt rusikoitiin läpi,toivoisi,että olisi jo täysin valmista sen tiimoilta,peruakaan sitä ei enää voi.
   Säälittää kovasti vanha äitini,joka asuu metrotyömaan vieressä.Ei tiedä koskaan,mikä kulkuväylä mikäkin päivä suljettu,ja mistä joutuu kiertämään.Nuori loikkii mistä vaan,mutta yli 80-vuotiaalle haastavampaa.Piikkausta ja työmaamelua aamusta iltaan.
   Näin maallikkona hyvä huudella,mutta jotenkin tuntuu,että nykyään suunnittelu koostuu pienistä yksittäisistä palasista,eri yritysten luomista näkökannoista.
   Kokonaisuuteen ei kiinnitetä ehkä tarpeeksi huomiota.
   Pitkällä ollaan Engelin ajoista,jolloin suunniteltiin isoja alueita kauniiksi sopusointuisiksi miljöiksi kerrallaan.😊
   Nyt räiskitään menemään,sitten puretaan ja uutta pystyyn.
   Luin vuosia sitten jutun,jossa japanilaiset asiantuntijat ihmettelivät Suomen älyttömän kallista lyhytkantoista rakentamistyyliä.
   Täällä meilläpäinkin on vetoomus jos toinenkin vanhojen ulkoilualueiden puolesta rakentamista vastaan.Härskeintä oli kaupungin perimä luontoalue suvulta,joka laittoi lahjoituksen ehdoksi,että alue säilyy kaikille virkistysalueena,ja sitten ehtoa yritettiin kaikin tavoin kiertää.
   Mutta,mitäpä tässä maijameikeläinen näille mahtaa.Onneksi jaloillaan voi äänestää.Espooseen on kyllä tulijoita,eipä siinä,mutta minulla itää kovasti päässä suunnitelma muutosta maaseudulle päin.
   Kiitos M.T.Ainasoja!❤

   Poista
  2. Juu, tämä kesä on laittanut miettimään, mitenköhän mahtaa maisema muuttua. Ainakin puutarhakasveiksi kannattanee jatkossa valita paremmin kuivuutta kestäviä lajeja, etelämpää löytyy valikoimaa.

   Hyviä pointteja työmaista. Etenkin se kevyen liikenteen reittien jatkuva siirtely ja huonosti merkitseminen ja todella luokattoman huono kunto on aivan totaalisen väärin. Ei pääse rollaattorilla, pyörätuolilla eikä lastenvaunuilla, ja polkupyöräilijä on jatkuvasti vaarassa. Niin surullista.

   Poista
 4. Superkauniit kuvat! Turussakin metsä on monin paikoin kuivunut ruskeaksi, onneksi nyt vähän jo sateleekin. Mukavaa alkanutta viikkoa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hensku!❤
   Sade on jo muuttanut täälläkin maisemaa paljon vihreämmäksi.😊
   Mukavaa viikonloppua!

   Poista
 5. Kyllä luonto on ollut kovilla tämän kuivan kauden aikana. Onneksi on nyt saatu vettä. Ymmärrän harmituksesi maiseman muutosten takia. Meilläkin kylän läpi tehdään moottoritietä. Toki sillä on se hyvä puoli, että saamme kunnon asfaltoidut pyörätiet, mutta liikennemäärät kasvavat ja melu lisääntyy, samoin nopeudet.

  Kauniin herkkiä kuvia kuivuneista lehdistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Espoonkin maaseutumaisuus on kohta täysin turmeltu.Liikenteen melu lisääntyy ja metsiä katoaa.
   Mietin niitä vielä vanhempia ihmisiä,jotka ovat eläneet täällä koko elämänsä pientaloalueilla.Heistä varmasti tämä muutos on järkyttävää.
   Kiitos Piipe,mukavaa viikonloppua!❤

   Poista