keskiviikko 4. maaliskuuta 2020Jos ei oteta lukuun mukaan isoa tietä, Mannerheimintietä, jonka varrella sijaitsevaan osoitteeseen synnyin,olen melkein aina asunut kujalla.
Pidän kuja-sanasta.
Kuja on mielestäni jotenkin mielikuvaltaan rauhaisampi, persoonallisempi ja söpömpi, kuin esimerkiksi katu.
Kreetan aikoina asuin myös monilla kujilla, vaikkei sitä osoitteessa mainittukaan.
Pienessä kalastajakylässä melkein kaikki kadut olivat luontaisesti kujia.
Täällä Suomessa olen asunut Yläkonnunkujalla, sittemmin vaihdettuna Yläkartanonkujaan, Myötätuulenkujalla, Kaskivuorenkujalla ja Kuuttikujalla.
Niin kauniita kujien nimiä kaikki?
En muista mistä tämä ajatus lähti, mutta samalla kun mietiskelin osoitteitani, aloin myös miettiä kaikkea muuta mikä liittyy kodikkaaseen, turvaisaan kotimiljööhön.


Itselleni kotoisin kaikista on pihatie vanhaan mummulaani(ylin kuva).Pihatie sanana kuulostaa minusta sympaattiselta ja pieneltä, jos teistä puhutaan, hiekkatiekin vielä antaa mukavan mielikuvan.
Kakkoskuvassa pihatie isännän sukutalon pihapiiriin.
Johtuen luultavasti siitä, että tuota mummulaani vievää pihatietä, jota olen pienestä lapsesta asti kulkenut,rakastan pieniä maalaishiekkateitä, joissa on kaksi uraa ja nurmea keskellä ja molemmin puolin.


Huomaan, että monissa kuvissani on suuri puu ja aita.Tämä on myös yksi näkymistä, joka vetoaa minuun kovasti. Kauneinta on, jos on suuri kumpuileva pelto, siellä saareke jossa valtava vanha puu.Uskon, että olen kantanut tätä maisemaihannettani ihan lapsuudestani asti, jolloin"pieni talo preerialla"-ohjelman alussa Laura Ingals juoksee kumpuilevaa niittyä alas. Muistan kuinka tuo kaunis maisema vaikutti mielikuviini kodikkuudesta ja syöpyi syvälle verkkokalvoihini.


Riukuaitaa kodikkaampaa pihapiirin aitaamiseen tuskin tiedän.Yllä oleva näkymä Halosenniemestä, Tuusulasta,alempi Ahvenanmaalta.Samalla tyylillä oli mummulassa aikoinaan piha-alueet aidattu hevosen ja lehmien vuoksi.Toinenkin kodikkaan pihapiirin malli on iskostunut mieleeni televisio-ohjelmasta.Vaahteramäen Eemeli sarjan maalaispiha oli mielestäni hurmaava.Luultavasti sen tähden tykkään niin kovasti myös valkoisista lauta-aidoista.


Yllä maisema, joka lähentelee täydellisyyttä minun silmissäni.Olisin onnellinen jos pääsisin nyt kuvaan sisään muutekin kuin vain silmilläni.


Kodikasta on myös villiviini talon seinällä.Ei ehkä rakenteille hyväksi, mutta silti niin ihana.Samaa tunnelmaa loivat varsinaiset viiniköynnökset Kreetalla. Ah, miten kaunista kun pergolan päällä mutkitteli vanha käppyräinen köynnös.


Minun kauneudentajuni hyrisee hiukan villeille puutarhoille.Vanhoille, suurille puille sitä paikkapaikoin varjostamaan.Olen mielessäni itkenyt monet krokotiilin kyyneleet katsoessani tätä huvilajahuussi-tyyppistä ohjelmistoa.Kuinka kauniita vanhoja,vuosikymmeniä muovautuneita pihapiirejä vedetään kauhakuormureilla sileiksi nurmikentiksi. Puiden,marjapensaiden ja vanhojen kukkapenkkien tilalle tuodaan terassia,kuorikatetta ja tuijarivistöjä, ja tietenkin se palju.
Voisin tähän lopuksi tuoda vielä yhden televisiosta nappaamani näkymän.
Yhdessä mielisarjoistani, australialaisessa"Sydänlääkärin syksykierteessä,"lääkärin velipoika kylpi terassillaan vaimonsa kanssa vanhassa tassuammeessa.Ympärillä ääretöntä kaunista peltomaisemaa.Minäkin olen mietiskellyt, josko maalle hankkisi johonkin suojaisaan kulmaan vanhan ammeen, siinä olisi palju minun makuuni.


 Tällaisia tänään.Oli niin kiva mietiskellä kaikkea, mikä itselleen luo kotoisan ja turvallisen tunnelman pihapiirissä ja muita, kauniita näkymiä.Tähän nyt valikoitui kesäisiä kuvia(sain itse niistä ihanasti virtaa), mutta yksi kovasti kaunis näkymä on myös puuterilumiset puut,lumisen ja hiljaisen hiekkatien yllä.

Räntää ja harmautta kesäkuviin paennut naisihminen
 täältä toivottelee mukavaa loppuviikoa!<3

18 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Minäkin huokailin kesän kauneutta!😊
   Kiitos Hannele!❤

   Poista
 2. Aah, mitä vihreyttä ja vehreyttä tulvillaan nämä kauniit kuvasi ❤
  Sinulla on ollut tosi ihastuttavia osoitteita ja vieläpä noin monta kuja-päätteistä. Omista osoitteistani kauneimmat ovat: Pakastiaisentie Lintuvaarassa (synnyinkotini), Tornihaukantie, Rajamännynkuja (ainut kuja muuten;)) Törmäniityntie, Ristiaallokonkatu ja Isontammentie. Loput kotiosoitteiden nimet, nykyinen mukaanlukien, eivät liity luontoon ja ovat suorastaan tylsiä ;)

  Vanhat maalaishiekkatiet, kalastajakylien kapeat kadut/kujat, villiviini (istutin nykyisen pihamme aidalle ja on tosi villiintynyt :D ja rakastan sitä), suuret puut, riukuaita, kasvien ympäröimä suojaisa pihapiiri, kodikkainta ja kauneinta ikinä.
  Sydän syrjällään ja kyyneleet silmäkulmissa olen seurannut noita mainitsemiasi ohjelmia, mutta enpä seuraa enää.
  Lämmin kiitos tästä harmaan ja surun täyttämän päivän piristyksestä ❤
  Mukavaa ja leppoisaa loppuviikkoa myös sinulle ❤


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ansku!❤ Eilistä myräkkää oli pakko paeta mukavimpiin maisemiin.😊
   Ihania osoitteita ollut sinullakin!Isontammentie ja muut!❤
   Uskon,että villiviinisi aidallanne on hyvin kaunis.Syksyisinkin se loistaa punaistaan niin upeasti.Oli ihanaa lukea kuinka samoja mietteitä postauksessani mainitut asiat sinussakin herättivät.
   Nyt minua alkoi pelottaa kun mainitsit tuosta surusta.Huomasin nimittäin,että rakkaan pappakoiranne kuva taitaa olla uudessa postauksessasi tuossa lukuluettelossani.Tulen luoksesi heti tämän kommentointini jälkeen.

   Poista
 3. Kyllä sielu lepää noin kauniissa lunnon ympäristössä, kuulee lintujen laulun, ja voi nähdä vaikka jonkun eläimen liikkuvan.

  VastaaPoista
 4. Kiva kun järjestit tällaisen viherhoidon. On siinä selvä ero oikean kesän ja lumettoman talvimaiseman välillä.

  Olen minäkin asunut yhden kerran kujalla. Kolme vuotta meni Honkavaarankujalla ensimmäisessä Espoon kodissamme. Sieltä muutimme Kotimäentielle. Sieltä emme olekaan enää osanneet muuttaa mihinkään. Kuka sitä nyt kodistaan, kun osoitekin on passeli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On, ihanan passeli nimi! :) Niin on tuo Honkavaarankujakin kaunis.
   Mukavaa, jos sain sinullekin annettua viherhoitoa,itsekin sain sitä roppakaupalla katsellessani kesää kuvista.
   Kiitos Piri!<3

   Poista
 5. Muisteluksi meni. Kuvasi tuovat mieleeni lapsuuden aikaisia pihoja kujineen, aitoineen. varsinaisesti osoitteeni ei ole ollut koskaan mikään kuja, mutta kaksi kertaa jo tie-loppuinen.
  Viimeisen kuvan pihamiljöö muistuttaa pitkäaikaisen Vehmaantien kotini pihaa ja rakennusta. Siellä oli jopa kanto pihassa ja kesällä iso kukkaruukku siinä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vehmaantie,Suomessa on kauniita osoitteita.Oli myös ilo kuulla, että vanhan mummulani pihapiiri toi sinulle muistoja, muistuttaessaan erään oman kotisi pihapiiriä.Tuo samainen piha on rakkain, minkä minä tiedän.
   Tulisi pian kesä, että sinne taas pääsen.
   Kiitos Aimarii!<3

   Poista
 6. Kyllä naisihminen saa paeta kesäkuviin, kun siltä tuntuu ja kun se tuo vielä hyvän mielen. Pakene, pakene aina kun mieli halajaa pientä harharetkeä arjen keskellä. Sieltä retkeltä palaa aina virkistyneenä, tiedän!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Suomalainen Kyproksella!<3 Ihanaa, että ymmärrät! :) Minulle kesäkuvat ovat ajoittain kuin henkireikä,
   kun pimeä talvi meinaa jyrätä yli.Nythän olemme jo hyvällä matkalla kohti valoa.Tänäänkin täällä meilläpäin paistoi aurinko siniseltä ja linnut lauloivat.Kello on jo kohta viisi, eikä aurinko ole vieläkään laskenut, ihanaa!

   Poista
 7. Kiitos tästä piha ja kuja postauksesta. Onneksi on vielä pihakujia ja hiekkateitä. Vanhojen maatalojen pihapiirejä ei soisi turmeltavan. Kaupunkipihoihin kai nuo kivikujat ja katteet sopivat josko sinnekään. Meille sattui aikoinaan tasainen peltotontti ja puistomaisena tämä on pidetty. Vanha kivirauniokin on paikallaan, yksi jouduttiin upottamaan rakennuksen tieltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, ole hyvä Beate56,toivottavasti sait hyvää mieltä kersäisistä kuvista, niin kuin minä itsekin sain!<3
   Olen tosiaan kanssasi samaa mieltä siitä, että vanhoja pihoja ei soisi turmeltavan.
   Makuja on niin monenmoisia, itselleni on vaikeaa katsoa kuinka idyllistä maalaispihaa muutetaan moderniksi ja omasta mielestäni persoonattomaksi ja kylmäksi.Niin monet toivovat mökeilleen vain suurta terassia helppoon oleiluun.Minä itse kun olen multasormi kaipaan paljon möyhittävää. :)
   Nuo vanhat kivirauniot ja edesmenneiden rakennusten kivijalat, ovat muuten usein kauniita sammaloitunein kivin, kun ovat jo muuttuneet osaksi maisemaa ja luontoa.
   Kiitos kommentistasi!<3

   Poista
 8. Ihanat kesäiset kuvat! Ai miten haaveilenkaan hyppääväni ekan kuvan pihatielle, jota reunustavat lupiinit ja muut kesäkukat. Kotoisia myös aidat ja köynnökset. Mukavaa alkanutta maaliskuuta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hensku,kuljen samassa haaveessa kanssasi!<3 :)
   Mukavaa maaliskuuta sinullekin!

   Poista
 9. Kyllä on ihastuttavia kuvia! Kesä, suloinen kesä ja rauhoittava maalaismaisema. <3 Kiitos näistä kuvista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi Piipe!❤ Ah,kesä suloinen taas meillä edessäpäin!😙

   Poista