perjantai 5. maaliskuuta 2021


Kujeileva, kirkas, kuulas,kirpeä, kepeä, kaihoisa, kerkeävä, kaikkivoiva, kaino, karkeloiva, kihelmöivä, kiihkeä.

Muun muassa nämä adjektiivit tulivat mieleeni kuvaamaan kevättä, kun nappasin vihkoni, joka aina on jossain lähellä. Siihen kirjoitan ylös televisiosta kuulemani sivistyssanat, joita en tunne (myöhäisempää etsimistä varten), kaiken mielenkiintoni herättävän, muistettavan ja muut asiat, jotka tarvitsevat tarkempaa tarkastelua. Kun on tylsää, kaivan vihkon esille ja alan toimeen.

Tänään tähän mennessä vaikuttavin asia oli Hannu Salakan runo vuodelta 1974, jonka löysin Beaten Varjoista valoon blogista. Tämä on niin ihana ja minulle täysin tuntematon, ihan pakko laittaa se tänne omaankin blogiin. Olen lukenut nämä kauniit lauseet tänään vaikka kuinka monta kertaa.

PUNERTAVAT PUUT

Se, mikä keväässä saa
meidät haistelemaan tuulta
ja kaipaamaan,
kukan kurkottamaan
kohti ikkunaa,
on läsnä kun päivä on lämmin
ja radiossa kesken konsertin
herää yksikseen
huilu itkemään kirkkain lapsenkyynelin.

Illalla kaukaisella
mäellä punertavat puiden latvat,
pienet pilvet liukuvat
pois itsekseen;
ilma on liian kaunis
tähän maailmaan.

Yöllä se ehkä 
katoaa jonnekin,
silloin on aamu harmaa
ja tuulessa heittelehtien
lentää
repaleinen varis.
                               
                                 Inspisvihkoon valikoituu yleensä hyvin värikkäitä kuvia tähän aikaan vuodesta. Ihmettelinkin, kun minua nyt miellytti maanläheinen tunnelma murretuilla sävyillä. Mutta tykkään tutkistella myöhemmin, vuosienkin takaisia sivuja, näen niistä heti, millä mielellä olen ollut. 

Luin tänään paikallislehdestä, että tällaista tyyliä kutsutaan bujoiluksi. No, kutsuttakoon nyt miksi tahansa, minulle tämä on ja pysyy inspisvihkona, jota täytän vuoden varrella kuukausittain, sommittelen ja liimailen sivuille omasta mielestäni kauniita kuvia ja kirjoittelen sen hetkisiä ajatuksiani. Näistä kirjoituksista nyt suttasin ne henkilökohtaisemmat kohdat kuvankäsittelyllä, kun laitoin kuvat sivuista tänne blogiin.


Päivällisperunoiden kypsymistä odotellessa saattaa yht'äkkiä tehdä mieli hiukan vesiväreillä maalailla laskevan auringon valossa. Siitä juuri niin tykkään, kun kevät tuo aina sen piristysruiskeen kaikkeen tekemiseeni. Talvisin olen näissä luovissa hommeleissa vähän niin kuin lapamato...en saa mitään aikaiseksi.


Kävin tänään vedettävän kauppakassini kanssa marketissa, että sain tuotua muiden ostoksien lisäksi kymmenen kilon säkin multaa.Tarkoitus on tänä viikonloppuna vaihtaa kasveille mullat. Joihinkin ruukkuihin on mullan pintaan tullut kanelihometta. Sain sen melkein pois vedellä, johon olin murskannut maitohappobakteeri-tabletteja, toivon, että uuden mullan pinnalle sitä ei enää muodostuisi. Homeeseen saattaa olla osasyy siinä, että kuskaan pelargoneja edestakaisin maalle porstuaan ja takaisin kaupunkiasuntooni. Litran tölkkejä alkaa olla jo röykkiöittäin nurkissa kasviksien esikasvatukseen.


Pakko kertoa myös uudesta ostoksestani. Minä tykkään kiikkua kiikkustuolissa. Nyt kun olen virallisesti mummi, päätin hankkia itselleni kiikkustuolin, jossa voin kiikkua tyttärenpojan kanssa, ja muutenkin. Minusta kiikkuessa tulee ihanan rento ja rauhallinen olo, synnytysosastollakin keinuin pitkään synnyttäessäni tytärtäni. Tämä kivasti kulunut, laakerimalli kustansi kuljetuksineen kotiovelle 30e Torista.Pieneen asuntooni juuri sopiva, kun ei vie takanaan paljoa tilaa, kun ei ole aisoja. Mietteissä on, josko maalaisin hailakan mintun väriseksi, sopisi paremmin muuhun värimaailmaan.Jos vaikka kalkkimaalilla, niin voisi hangata kulumakohdat uudestaan näkyviin.


 Taisi tulla hiukan rönsyilevä postaus, mutta rönsyilevä on postaajan olotilakin!😊
Ihanaa, ispiraatiotäytteistä viikonloppua!❤18 kommenttia:

 1. Oi, haluun tuollaisen kiikun!! Olen miehelle puhunut, että tuollainen olisi hyvä, kun ei tarvitsisi niin paljon tilaa.
  Tuo inspiskirjan kokoaminen on vähän, kuin päiväkirja pitoa. Päiväkirjaa olen pitänyt aina, milloin ahkerammin ja milloin harvemmin, mutta tuo inspiskirja pakkaa välillä unohtumaan..:)
  Ihana tuo runo!
  Täällä satoi aamulla lunta!!! ja minä, kun odottelen niin jo kevättä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo laakerimallinen kiikku on tosi hyvä juuri sen takia, kun vie tavallisen tuolin tilan.😊
   Ihanaa,että olet jaksanut pitää päiväkirjaa!Minua vähän harmittaa,kun on jäänyt,vaikka nuorena pidin vuosia päivittäin.
   Nyt täyttelen tuota inspiskirjaa ja tyttärenpojalle valokuvakirjaa hänen ensimmäisestä vuodestaan mustavalkoisin,"vanhanaikaisin" kuvin ja kirjoituksin.
   Eikö ole ihastuttava runo,siinä on joitain kohtia,jotka menevät niin ihon alle.Miten joku osaakaan sanoittaa noin kauniisti tunteitaan,ah!
   No lunta tuiskuttelee täälläkin,näyttää ihan kinosta keräävän,niin paljon tulee...
   Sinne kevääseen minäkin jo kurkoittelen,vaan ei auta,alkukevät on epävakaista aikaa,vielä tulee kovat pakkasetkin ainakin öiksi,huoh.😉
   Kiitos Hannele,mukavaa viikonloppua,Niilolle terkkuja!❤

   Poista
 2. Aivan ihanaa, kevääseen kuuluvaa rönsyilyä :)
  Lunta sataa tupruttaa täälläkin ja pikkulintuja on juuri nyt todella runsaasti kolmessa pihallamme olevalla ruokintapisteellä. Lintuja on niin kiva seurailla ja tulee hyvä mieli kun voi helpottaa niiden selviytymistä talvesta, sekä tästä epävakaisesta alkukeväästä ❤
  Kevät keikkuen tulevi, niinhän sitä sanotaan, mutta me veneilijät kaipaamme jo kovasti keikkumista meren aalloilla ;)
  Kiitos kun jaoit tuon ihastuttavan, ihon alle menevän runon, jonka kopioin jo runovihkooni ❤
  Mukavaa viikonvaihteen jatkoa ja kiitos myös tästä iloisesta inspiroivasta postauksesta ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 😊 On ihana huomata,kuinka nyt on virtaa kaikkeen,versus aiempiin talvikuukausiin!
   Eilenkin extempore aloin järjestellä ja siivota keittiön kaappeja oikein innolla.
   Upeeta,että teillä on siellä helpotusta tirpusille.Tämä "takatalvi"varmasti luo omat paineensa selviytymiseen.Kaikki on taas jäässä.Ihmetyksekseni huomasin leutojen aikaan,että metsään asettamani talikehikko oli hävinnyt, kuin myös vierestä jonkun muun laittama siemenautomaatti.En haluaisi ajatella,että joku on ne varastanut itselleen,vaan haluan uskoa,että siemenautomaatin laittaja on ehkä siirtänyt ne toiseen paikkaan,jos on huomioinut esim.petolinnun hoksanneen niiden sijainnin.Lintuja on tosiaan niin kiva serailla!
   Keikkuen kyllä tulee tosiaankin!😊 Huomennakin luvassa lumipyryä koko päiväksi ja pakkasasteet senkun kiristyvät taas,huoh.
   Minäkin kun kovasti kaipaisin jo maalle menoa.Voisin sinne mennä keikkumaan kasvimaalle,😄
   Eikö ole kaunis runo?Onneksi Beate jakoi sen omassa blogissaan,niin sain sen sieltä
   jaettavaksi omassani.
   Kiitos itsellesi ihana Ansku!❤ Hyvää viikonlopun jatkoa!

   Poista
 3. Kevät itsekin on jo sinänsä rönsyilevä, joten kun se tulee ajatuksiin, niin ei kai rönsyilyäkään pysty estämään.
  Inspisvihko on mahtava asia. Minullakin on sellaisia jo monta, ehkei aivan nimellä inspsivihko, mutta sinne päin. Aamusivuvihkoja ja nyt lisäksi aloitin Oli aika- Titan blogista saamani inspiksen mukaan kirjaan muistivihkoon joka päivän kolme hyvää asiaa.
  Hyvät ostokset teit, kiikkustuolin ja kukkamultaa. Minullakin on veljeni tekemä kiikkustuoli, kukkamultaa en osta, mutta kylläkin ostin eilen kevättalven eka tulppaanit.
  Täällä sataa roimasti lunta, eikö sinullakin, kun ikkunasta vilkaiset. Istuhan kiikkustuoliin vaikkapa runoja lukemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kovasti piristivät aurinkoiset ja lämpimät päivät,pistivät rönsyilemään!
   Nyt palasimme hiukan taaksepäin kevään etenemisessä,pakkaset kiristyvät ja lunta tulossa lisää.
   Tuollainen "kiitollisuus"-vihkokin olisi tosi hyvä idea aloittaa päivän hyvistä asioista,kiitos vinkistä!
   Sinun kiikkustuolilla on merkitystäkin,kun on veljen tekemä!Meillä maalla myös merkityksellisiä kiikkustuoleja,kun on iso-ja isoisovanhempien istumia,vanhoja,joskaan ei heidän tekemiään,vaan ilmeisesti aikoinaan teettämiä kylän puuntaitajalla.
   Kun olet kommenttia kirjoittanut,satoi täälläkin lunta,ja huomenna pyryttää ennustetusti koko päivän,tänään siinä ilmeisesti välipäivä.Vaan eipä tuosta keväästä tiedä,ehkä tiputtaa lunta tänäänkin.😉
   Kaivoin jo eilen lisää Salakan runoja,olen näköjään niitä itsekin blogissani aiemmin jakanut.Näyttää olleen luontoa kauniisti havannoiva mies,kuoli vain 48-vuotiaana..
   Kiitos Aimarii!❤

   Poista
 4. Minäpä taisin saada sinulta inspiksen omaan inspisvihkoon. Ja juuri vein ison nipun aikakausilehtiä kierrätykseen mutta tuleehan niitä tilattua taas pätkiä. Muistan, kun joskus nuorempana saksin niistä kuvia kortteja varten. Näin teimme mm. työpaikalla onnittelu- ja läksiäiskortit. Sanasilpuista muovailtiin sopivia lauseita. Jee, miten se olikin kivaa.
  Minulla on myös jousikeinu molemmissa kodeissa. T. Runotyttö Beate 🙋‍♀️😄

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hienoa,jos puolin ja toisin inspiroimme toisiamme!😊
   Minulla on tapana ottaa iso kasa lehtiä selattavaksi ennen kuin vien ne kierrätykseen.Leikkaan kaikki mieleiset kuvat ja tekstit niistä ensin pois.Tilailen edullisia pätkiä ja kun lehtipino on n.puolimetrinen on aika urakkaan.Siksi minulla on sitten myös iso kasa kauniita kuvia,joista valita kun tekee mieli alkaa sommitella inspisvihkoon päivitystä.
   Muistan myös,kuinka kivaa oli työpaikalla tehdä kimpassa noita onnittelukortteja kuvineen ja hauskoine teksteineen kollegoille merkkipäivinä tai läksiäisiin, eläkkeelle siirtymiseen jne.!😊
   Jousikeinu on itselleni uudenlainen tuttavuus,ja nyt jo hyväksi havaittu!
   Kiitos Runotyttö Beate!😊❤

   Poista
 5. Lähetin jo yhden kommentin aiemmin, mutta sepä ei tullutkaan läpi. No uusi yritys:
  Postauksesi uhkuu hyvää mieltä ja intoa kevätauringon annettua puhtia. Ihanaa!
  Tuo inspisvihko on niin kiva idea! Teimme kuntoutuksessa samalla tekniikalla aarrekartat itsellemme.
  Ja kiikkutuoli on ihan ehdoton meille mummeleille! Meillä semmoinen on tuvassa ja erittäin ahkerassa käytössä. Lapsenlapsemmekin osaa siinä jo kiikutella ja sanoo keinutellessaan "kiikaa,kiikaa". <3
  Onnellista viikonloppua, Mirjam-Matilda! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa outoa!Olikohan bloggerissa jotain häikkää,kun minullakin oli haastetta saada postauksen tiettyä kuvaa suoraan linjaan toisten kanssa,tekstikin meni sen kohdalla miten sattuu.Korjasin asian myöhemmin,ja silloin onnistui taas ihan hyvin.
   Ihana kuulla,jos sain oman hyvän mieleni tuotua täällä esille!😊
   Minäkin olen tehnyt aarrekartan!Missäköhän se on,olisi kiva katsoa,onko mitään toteutunut.
   Ihana,muistan niin omat lapseni,jotka tuota "kikkaa,kiikkaata"sanoivat kiikkuessaan!❤
   Pieni tyttärenpoikani,joka täytti tänään jo 7-kuukautta,malttoi myös nojata rintaani vasten kiikkuessamme pitkän tovin leluaan pyöritellen,vaikka on energinen touhupetteri luonteeltaan.Kiikkuminen rauhoittaa isot ja pienet.
   Kiitos Piipe ihanasta kommentistasi,onnellista viikonlopun loppua!❤

   Poista
 6. Voi miten ihana idea tuo vihko! Taitaisinpa hommata minäkin. Sopisi nyt kyllä hyvin tällaisessa elämän taitekohdassa - olen vaihtamassa työpaikkaa. Ajatuksia selkeyttää, kun joutuu pinnistelemään jotakin ulosantia.
  No kirjoituksestasi voi tehdä täysin absoluuttisen päätelmän:
  olet ihanan luova ihminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirkku!❤
   Onnea uuden työpaikan johdosta!🌹
   Tämä inspisvihon parissa puuhailu tasoittaa mieltä mukavasti,inspiroi ja varmasti selkeyttää ajatuksiakin,samalla saa vanhat luetut lehdetkin hyötykäyttöön,kokeileppa!😊

   Poista
 7. Kivat "koot". Kujeilevapa tosiaan se onkin. Kevät! Aurinko leikkii ja linnutkin jo kujertelevat. Tuo inspisvihko on hieno ajatus. Mulla tuppaa usein ajatukset ja ideat ja leikkeleet katoaamaan taivaan tuuliin (eli jonki ajan kuluttua roskiin), mutta iso vihko olisi kyllä poikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella nyt kujeilee!😊
   Taitaapi hiukan leikkiä "antaa tikkarin,ja ottaa sen sitten pois"-leikkiä...
   Tuo minunkin inspisvihkoni on suurikokoinen,että mahtuu kuvia ja tekstiä hyvin.
   Jos en kirjoittaisi ylös itselleni mielenkiintoisia juttuja,joihin palata hiukan myöhemmin,taivaan tuuliin unohtuisivat myös.😊
   Kiitos Merikaisla!❤

   Poista
 8. Hei tulin visiitille 🤗 selailin vähän kauemmaksikin blogiasi ja olet kyllä taitava ottamaan kuvia. Tuo vihko juttu on varmasti hyvä keino virittäytyä tulevaan ja menneeseen. Itse en oikein saa tällaisia juttuja aikaiseksi mutta katselen mielelläni toisten aikaansaannoksia 😁. Keinutuoli olisi kyllä ihanaa omistaa ja hienon tuolin onnistuit metsästämään. Minäkin olen kahden pienen lapsen mummo ja hyvähän siinä olisi itseään ja muita kiikuttaa. Minulla on puutarha blogi mutta talvella kun puutarha hiljenee niin postaan käsitöistä, sisustuksesta ja leipomisesta. Tervetuloa kurkkaamaan minunkin blogiani jos vaikka kiinnostaisi jatkossakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kun kiva,että tulit visiitille!Tervetuloa!🤗
   Kiikkustuolissa on niin ihana kiikuttaa lapsenlastaan,ja kiikkua itsekseen,omissa ajatuksissaan,ihan mahottoman hyvä keksintö!
   Minäkin aikoinani ompelin paljon ja neuloin ja tein muitakin käsitöitä.
   Nyt on neulominen jäänyt,joskus ompelen ja askartelen,tykkään kädentaitohommeleista.
   Sisustamisesta tykkään kovasti!Omaa sisustamistani voisin kutsua kyllä enemmän somistamiseksi tai asetelmien sommiteluksi,koska en varsinaisesti sisustele vaan muutan asetelmia jo olevilla.😊
   Kiitos kannustavista sanoistasi Nila!❤

   Poista