tiistai 30. maaliskuuta 2021

 Neulasmetsissä, oksien alla
kostea sammal nukkuu.
Unisten purojen reunamalla,
maanteillä, metsissä oksien alla
huolen hiukkanen hukkuu.

(Helvi Juvonen-tuhka ja sammal)

Kärsin poskiontelovaivoista tällä hetkellä, ei liity koronaan, on jo hieman kroonistunut vaiva, joka kiusaa näin katu/siitepölykausina. Eilen iltasella otsaa jomotti tämän vuoksi. Olin ihmeissäni kun löysin netistä vaivaan kotihoitokeinon ja se toimi! Etusormella ja peukalolla painetaan silmien välistä, nenänvarren tyvestä kunnon otteella 30 sekuntia kolme/neljä kertaa välissä irti päästäen. Toinen tyyli on löytää päästä poskionteloihin vaikuttavat akupisteet. Sama sormiote nenän tyvestä, ja toisen käden sormilla ja kämmenellä niskasta vastaava sormiote ja painetaan minuutin kerrallaan. Tympeä jomotus poistui kun toimitin kummatkin peräkanaa ja tunsin kuinka tukkoisuus poistui kun nenä alkoi vuotaa ja oli heti helpompi hengittää.


 Kotikonstien lisäksi mikä olisikaan parempi paikka vaivanpoiston viimeistelyyn kuin kostea keväinen metsä! Vetelin syviä henkosia ystävieni havupuiden tarjoamaa luomulääkettä. Vihreä kosteus oli myös namia silmille. Katupöly ja lepän siitepölykin oli piesty maahan eilisen sateen jäljiltä.

Lumikinoksista on täällä kohta muisto vain, ihmettelen tätäkin, kuinka nopeasti se sitten loppujen lopuksi tapahtui, kun lunta oli niin valtavat määrät. Öiset plusasteet ovat tähän luultavasti suurin syy. Ja eilinen ja tämänaamuinen sadekin.

Vietin kaikin puolin gourmetviikonlopun tyttären ja vävypojan kotona, tyttären ja pienen kultsin ja Riko koiran seurassa, vävypoika oli remonttihommissa. Mummia hemmoteltiin maukkailla aamupaloilla ja muilla herkuilla. Kaikista ihaninta oli tietysti herätä kahtena aamuna pienen iloisen pojan hymyyn, sylittely ja leikki ja kiireetön oleminen hänen kanssaan. Itselleni ihan uusissa maisemissa ulkoilukin oli virkistävää. Rikon kanssa nukuimme suloisesti pylly vasten pyllyä sohvalla.Tyttärellä sama koronastrategia kuin minulla, siksi uskallamme tavata.


 Noin 30-vuotta sitten Kreetalla itse omille lapsilleni askartelemani pääsiäisnoita,
Virpi Varponen, matkusti kanssani ja jäi tyttärelle koristeeksi lapsenlapseni iloksi. Kuva on muista poiketen mustavalkoinen, koska kokoan tyttärenpojalle valokuva-albumia vanhanaikaiseen tyyliin mustavalkoisista kuvista kulmatarroineen hänen ensimmäisestä vuodestaan.

Pienen nukkuessa päikkäreitään parvekkeella, askartelimme tyttären kanssa lisää pääsiäiskoristeita kauniista papereista ja helmistä.Väreistä huomasi kummankin oman maun. :) Yhdessä teimme tyttären sisustukseen sopivia koristemunia lenkillä kerättyihin oksiin roikkumaan(tästä tyttären ottama kuva).Tämä on maailman yksinkertaisin tapa tehdä kivoja paperimunia. Leikkaa vaan munanmuotoisen sabluunan pahvista ja taittelee sitten leikatut paperimunaliuskat keskeltä ja liimaa sivut toisiinsa, lanka kannattaa laittaa ennen viimeisen sivun liimaamista. Mitä enemmän sivuja munassa on, sitä enemmän se tulee munanmuotoiseksi.


Mukavaa pääsiäisen alusviikkoa!



 

12 kommenttia:

  1. Tuttu fiilis tämä pölykauden tukkoisuus ja päänsärky. Samanlaisia painelukikkoja olen kuullut ja kokeillut, ja välillä ne toimivatkin. Omaksuin myös jossain kohtaa astmalääkärin suositteleman nenänhuuhtelukannun käytön, eli pesen nenän lämpimällä suolavedellä tarvittaessa, ja se kyllä (toimituksen epämukavuudesta huolimatta) auttaa kaikkeen - aivastelu, päänsärky, nenän kuivuus, nuha, silmien kutina, kaikki katoaa hetkeksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aikas kurjia nämä nenäongelmat.Jotenkin minusta tuntuu,että tämänkin vaivan sain vaihdevuosien myötä,koska en muista moista aiemmin.Allerginen olen ollut aina,mutta nenän limakalvojen kuivuus on tuottanut ongelmia vasta kymmenisen vuotta,ja saman verran aikaa nämä toistuvat poskiontelovaivat.
      Nenäkannun ostin jokusen vuosi sitten ja myös hyväksi havaitsin,tuleekin nyt huuhdottua usein.Minulla sellainen hassu juttu sen kanssa,että illalla kun menen maate,suolavettä alkaa tulla toisesta sieraimesta norona,vaikka kuinka yritän töräytellä sieraimet tyhjiksi huuhdonnan jälkeen.Jonnekin sinne mutkaan jää.😊
      Tuo painelu sarjana oli itselleni tehokas,tämä yllätti!Useinhan sitä automaattisesti painaa nenänpieltä,jos päätä särkee,mutta tässä huomasin,että oli tärkeää painaa juuri oikeasta kohdasta ja melko voimakkaasti.
      Kiitos M.T.Ainasoja!❤

      Poista
  2. Juuri tänään päänsärkyäni parantelin puristamalla nenänvartta silmien välistä. Ei auttanut, kun oli taas migreeni ja jouduin ottamaan lääkkeen, mutta jos on "tavallinen" päänsärky tuosta puristelusta on apua.
    Ihanaa, että pääsit tapamaan pikkuista♥ Me nähdään pääsiäisenä omaa pikkuista ukkelia♥
    Hienot munat askartelitte!
    Ja nuo punaiset uudet kävyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ui,migreeni onkin sitten aivan omaa sarjaansa näissä päänsäryissä.
      Onnekseni en siitä kärsi.Kaksi kertaa elämäni aikana saanut sellaisen sahalaitanäkymän ja senjälkeisen päänsäryn,mutta muuten olen siltä välttynyt.
      Minulla on ystävätär,joka melkein invalidisoituu kun migreeni yllättää,sitä on niin kurjaa seurata vierestäkin.
      Voi kuinka ihanaa,että sinäkin pääset pikkuista ukkelianne tapaamaan!😊❤
      Minä sain eilen kuvan,jossa yrittää jo itse istumaan,oma rakas pieni ukkelimme.😊
      Askarteluhetki oli ihana tyttären kanssa,ja nuo punaiset kävyt ihastuttavat minua aina,kun kävelen niiden ohi ulkoillessani!
      Kiitos Hannele!❤

      Poista
  3. Kiitos vinkistä nenän tukkoisuuden helpottamiseksi! Tämän kun nyt vielä muistaisi!
    Onpa kivat ja yksinkertaisuudessaan kauniit pääsiäiskoristeet, joita askartelitte oksiin.
    Hih, jälleen yksi yhtymäkohta meillä: tein lapsenlapsellemme myös kuvakirjan ensimmäisestä ikävuodesta ja annoin sen lahjaksi jouluna.
    Hyvää pääsiäistä Sinulle! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä,jos et vielä ole kokeillut,minä oikeasti yllätyin sen toimivuutta!
      Olimme itse tosi tyytyväisiä koristeisiin,juurikin niiden vähäeleisyyden vuoksi,tässä asiassa meillä sama maku tyttären kanssa,tykätään kovasti itsetehdystä ja kierrätetystä.
      Eikä!Hauskaa,miten samoilla laduilla niin usein hiihtelemme elämässämme,me vuoden -62 tammitytöt!😊👍❤
      Kiitos Piipe,hyvää pääsiäistä myös Sinulle!❤

      Poista
  4. Vastaukset
    1. Kiitos Maarit,hyvää pääsiäistä sinne kauniille villallesi!❤

      Poista
  5. Minä kärsin noin 20 vuotta sitten poskiontelon ja otsaonteloiden tulehduksista. Monien antibioottikuurien jälkeen ei parempaa, vihdoin keksin mennä mielijohteesta hopmeopaatille. Sain pikku pillereitä ja niiden jälkeen vaivat häipyi, eikä ole sen koommin minua vaivannut.
    Päänsärkyyn minä käytän tuota sinun konstiasi. Joskus auttaa, joskus ei. Metsä auttaa siihenkin, kuin myös, jos pystyy tyhjentämään ajatuksensa turhasta.
    Olet viettänyt laatuaikaa. Se on hioenoa. Kävin myös viime sunnuntaina tapaamassa pojan perhettä pitkästä aikaa. Kiva reissu sekin.
    Olen nyt puuhaillut samaa, mitä sinä tyttäresi kanssa - pääsiäisen koristuksia. Tein mustasta pahvista pääsiäisnoitia. Nyt pelottaa, jos ne mokomat syövät ostamani pikku suklaamunat.
    Hyvää pääsiäistä sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Aimarii!❤
      Minä uskon homeopatiaan ja sen ajatukseen hoitaa alkuperäistä syytä perinpohjin,ei vain oireita.Tunnen monia,jotka ovat saaneet siitä avun erillaisiin vaivoihinsa.Kiitos kun muistutit tästä,saatan hyvinkin itsekin hakeutua homeopaatille nenineni.Ikävin puoli tässä tosiaan on se,että tuntuu,että tavaraa kerääntyy otsaonteloon,ja sitten päätä jomottaa.
      Metsässä moni murhe,niin fyysinen kuin henkinenkin unohtuu.On se ihme paikka,sinne voi käydä ajatuksellisen kuonansa kippaammassa,ja aina se ottaa uudestaan avosylin vastaan.
      Pienimuotoinen läheisten tapaaminen on varsinkin nyt niin tärkeää,kunhan elellään fiksusti ennen sitä.Meilläkin tosiaan tyttären perheen kanssa tapaillaan kun noudatetaan visusti koronaohjeita puolin ja toisin.
      Koristeiden askartelu on hauskaa,toivon kuitenkin,etteivät noitasi ahmi suklaamunia yön pimeinä tunteina.😉
      Hyvää pääsiäistä!❤

      Poista
  6. Metsästä löytyy apu moneen vaivaan, ja kuvia katsoessani melkein haistoin kostean havumetsän raikkaan tuoksun :) Kiitos sinulle helpottavasta vinkistä nenän tukkoisuuteen, kun pölyallergiat näihin aikoihin aina alkavat vaivaamaan.
    Ihanaa laatuaikaa olet saanut viettää tyttäresi ja pikkumiehen kanssa, ihanaa ❤︎ Ja kivoja koristeita olette askarrelleet. Meillä täällä aikoinaan äidiltäni saadut puput, tiput ja kanaemot koristavat tupaamme. Ja onhan täällä myös keltaisten tulppaanien kanssa samassa maljakossa kauniisti koristellut pajunoksat, jotka saimme sunnuntaisilta pikkuvirpojilta :)
    Mitä mukavinta pääsiäisen aikaa sinulle ja läheisillesi ❤︎

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ansku,mukavaa pääsiäistä myös sinne teidän porukoille!❤
      Tuollainen kostea metsä eri vuodenaikoina on minusta niin upea!Jännä,miten erilainen tunnelma kuitenkin esimerkiksi syksyisin ja keväisin kosteuksin.
      Saan selvän avun tukkoisuuteen ollessani havupuiden keskellä pidempiä hetkiä.
      Ehkä siinä on myös sitä henkistä puolta,kun silmät ahmivat raikasta vihreää,tuntuu,että on niin paljon helpompi hengittää.😊
      Pitääkin tänään ostaa keltaisia tulppaaneja kun piipahdan kaupassa,tuovat pääsiäiseen aurinkoa!
      Perityissä koristeissa on myös oma kaunis ajatuksensa.Koriste joka on äidiltä tai isoäidiltä saatu,on ihanaa ottaa esiin vuosi vuoden jälkeen.Tätä ehkä toivoin myös Virpin kohdalla.Kun minua ei enää ole,ehkä tyttäreni ja tyttärenpoikani muistavat siitä minut.Rakastan esimerkiksi mummini itsekasvattamistaan pellavista kangaspuilla kutomaa harmaata liinaa,johon hän on kutonut punaiset raidat sivuun.Keittiöpyyhkeiksi aikoinaan metritolkulla kudottua levyä,josta mummi vanhoilla päivillään keksi katkoa meille jokaiselle naisimmeiselle omat joululiinat ja virkkasi vielä pellavapitsitkin päihin.Aion tämänkin antaa tyttärelleni isomummin muistoksi.
      Voi,odotan niin tuotakin,kun pikkumies alkaa virpoa mummia tulevaisuudessa.😊

      Poista