maanantai 5. huhtikuuta 2021

 

Mietiskelin eilen tätä hienoa kevään aikaa, kun kuljin tuolla luonnossa. Uuden alkua. Me aikaan sidotut ihmiset olemme joskus keksineet ja päättäneet, että vuosi alkaa tammikuussa, sydäntalven aikaan. Eikö olisikin loogisempaa, jos vuosi alkaisikin vaikkapa maaliskuusta? Oikean uuden alun aikaan, aikaan, kun luonnonkin elonkaari alkaa herätä uuteen nousuun. Luonto itsehän toteuttaa jatkuvaa, kutsuttakoon sitä nyt vaikkapa ympyräksi, koska mikään ei muutu, vuodenajat seuraavat toinen toistaan, aina samanlaisina ja kuitenkin hiukan erilaisina. Me ihmiset olemme valjastaneet kaiken tähän aikakäsitykseemme, vuodenaikojen jaoitteluumme. Kun keväällä tuleekin takatalvi, se on luonnon syy. Luonto vikuroi, vaikka sillä ei todellakaan ole mitään aikarajaa kaiken tapahtua. Mietin, että mitäpä jos vuosi päättyisikin tammikuun ja helmikuun yleensä luonnoiltaan tuimiin pakkasiin ja maaliskuu aloittaisi uuden kierron kuin Sibeliuksen Finlandiassa se auringonnousukohta, se heleä ja kirkas. Olisiko tässä mielestäsi samaa logiikkaa kuin omissa mietteissäni olisi? 😊

Summa summarum, tuskin on paikkaa, johon voisin ideastani lähettää ehdotuksen. Eiköhän näillä muinoin päätetyillä mennä vastakin. Palatakseni vielä tuohon uuden alkuun. Totta, luonnolle kevät on uuden alku. Aika uusien kasvien nousta, tosin edellisen vuoden kasvuston juurille. Uusien lehtien puhjeta puihin, tosin puu on siinä ollut jo vuosia. Uusien poikasten syntyä jne. Jos oikein syvältä miettii, niin onko luonnossa loppuja ja alkuja, vai onko kaikki tosiaan vain yhtä hienoa jatkumoa, toistoa, sitä ympyrässä pyörimistä, ikiliikkumista? No meidän käsityksessämme on, koska me ihmiset olemme valjastaneet kaiken aikaan,vuoden alkuun ja loppuun. Tykkäämme puhua uudesta alusta, se antaa ikäänkuin mahdollisuuden muuttua uudeksi. Puhdistautua paheistamme jne. Kauppahan tästä uuden alun ideologiasta ottaa kaiken irti. Ei ole sattumaa, että kevät on uuden alun mainonnassa kultakautta.Vaan mikä meissä keväällä muuttuu? Siis rehellisesti. Ei juuri mikään muu kuin se, että pyyhimme pitkän talven pimeäntomut harteiltamme, piristymme ja katsomme luottavaisina eteenpäin, onhan kesän valo ja lämpö tuloillaan. Tuskin minä olen esimerkiksi yhtään sen paremmalla itsekurilla varustettu maalis/huhtikuussa, kuin olin marras/joulukuussakaan, silmänlumetta. Tästä johtuen se maaliskuussa ostamani kuntöpyörä jäi pölyttymään nurkkaan heti toukokuussa silloin kauan aikaa sitten, tästä johtuen se kansallisopiston kurssi lähti laahaamaan kiinnostavuudellaan samoihin aikoihin, vaikka into pinkeänä sen varasin silloin yhtenä maaliskuuna. Nyttemmin olen vapauttanut itseni kevään uudesta alusta itseni suhteen, nautin ainostaan täysin palkein luonnon puhkeamisesta kukkaansa. Sen tiedän, että tunnen olevani parempi ihminen kesäisin, vähemmän kiukkuinen ja väsynyt, paljon enemmän onnellinen, muuten olen ihan sama itseni, vikoineni ja paheineni. Kesäluonto saa minusta kuitenkin parhaan puolen enemmän esiin.


Tällaisia "hupsuja"minä usein mietiskelen itsekseni, kun tuolla kuljeskelen, saatan käydä pitkiäkin pohdiskeluja mielessäni eri aiheista. Pyörittelen ja väännän, tarkastelen eri vinkkeleistä, yritän tarkoituksella rikkoa totuttua kaavaa ajatella asioista. Olen ollut tässä asiassa omalaatuinen jo pienestä pitäen.

Tänään täällä Espoossa tulee vettä kaatamalla, n.kymmenen boforin tuulella ratsastaen. Että tuskin lähden uusia pohdiskelemaan luonnon helmoihin. Multasäkki kauniiseen käteen ja maitotölkkien uumeniin uutta kasvua tulemaan!

Sinulle toivottelen rauhaisaa toista pääsiäispäivää, kiva jos jaksoit lukea loppuun asti näitä rönsyileviä ajatuksiani!❤

4 kommenttia:

 1. Olen siinä samaa mieltä kanssasi, että kevät on uuden alku monessa suhteessa. Kuitenkaan kevät ei ole vuoden alku, tai voi sitä ollakin etelässä, mutta meillä on täysi talvi. Ei keväästä tietoa, paitsi aurinkoisilla vaaranrinteillä hieman pälviä.
  Kevät on kiinnostava vuodenaika. Lähes joka kevättalvi testailen vanhan uskomuksen mukaan kevään koittoa ottamalla maljakkoon koivunvarpuja.
  Pääsiäinen on niin vaelteleva juhla, varhaisemmat pääsiäisen ajankohdat ovat täällä hyvinkin talvea, mutta jo huhtikuun loppupuolella oleva pääsiäinen on kevätilmeinen.
  Ei huolta, aikanaan tulee kevät ja kesä sinulle ja minullekin.
  Täällä tämän ajankohdan parasta antia olisi kova hanki ja ahava. Nyt lämpöasteita ja pilvistä. Näillä mennään ja jännä nähdä, miltä maailma näyttää kuukauden päästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin tosiaan jännää odottaa kuukauden päähän,kuinka erilaista kaikki luonnossa tulee olemaan!
   Se on totta,että näinkin pienessä maassa kevät ei osu etelään ja pohjoiseen samoihin aikoihin.Minä täällä katselen päivittäistä merenlahden sulamista,ja sinä siellä odottelet sopivia kantohankia.
   Täällä meillä ahavaa on riittänyt nyt useamman päivän ajan,mutta hanget ovat kadonneet kyllä tyystin.
   Blogeista näen,että muualla Etelä-Suomessa on jo leskenlehtiä nähty,kevään eteneminen on erilaisessa vaiheessa siis näinkin pienellä alueella kuin eteläinen Suomi.
   Meillä ei ole vielä kasvukausi muutoin lähtenyt käyntiin kuin ehkä pulleina silmuina puissa ja urpuina lepässä ja koivussa.
   Kiitos Aimarii!❤

   Poista
 2. Kevät...kyllä tykkään keväästä ja kesästäkin.
  Täällä oli jo todella kevät...krookukset kukkivat, aurinko paistoi ja oli lämmin, kunnes tuli lauantaina alkanut kova tuuli, joka jatkui sunnuntaille ja siitä maanantain lumisateeseen. Nyt on kylmä ja maassa ohut lumikerros, mutta tämähän kuuluu kevääseen..:)
  KAivoin taas paksumpaa ulkoilutakkia esille, olin jo pessyt ja laittanut kesäteloille.
  Mukavaa ja aurinkoista viikkoa sinulle♥ huomenna on jo keskiviikko..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Navakkaa tuulta on ollut täälläkin riittämiin näinä päivinä.
   Eilen taisi hiukan yritellä lumisadetta,mutta kesti vain kymmenisen minuuttia ja lakkasi,ei kerennyt maata valkaista.
   Saattaapi se lumi vielä tännekin tulla ennen kuin kevät ottaa kunnon niskalenkin talvesta,mutta niin kuin sanoit,kuuluu ajan luonteeseen.😉
   Untsikan olen jo saanut laitettua talviteloille,mutta paksumman toppatakin ja ohuemman välikausitakin välillä saa täälläkin sahata päivittäin.
   Välillä on ihan hiki ja välillä taas niin kylmä tuuli.
   Kiitos Hannele,mukavaa,lämpimämmän kevään odotusta sinne sinullekin!❤

   Poista