sunnuntai 11. huhtikuuta 2021

 


Minun rairuohoni pääsiäisenä oli syötävää krassia,
 jonka voimakkaaseen, rucolamaiseen tuoksuun kupin keramiikkakoirakin työnsi kirsunsa.
Kaikki mullan alta työntyvä, uusi ja vihreä, soittelee nyt sieluni kesänkaipuun kieliä.


Pitihän niitä keltaisia pieniä narsissejakin ostaa, vaikkeivat päivää paria kauempaa jaksa kauniina. Pitää niistä sipulit säästää ja siirtää maalle syksyllä multiin.


Mutta nyt siihen pääasiaan, mieltä niin virkistävään ja jännittävään puuhaan, kukkien ja hyötykasvien esikasvatukseen. Keräilin lopputalven litran tölkkejä, joista leikkasin reilun kolmanneksen pois, puhkoin terävällä veitsellä pohjiin reikiä ja asettelin tölkit muovikaukaloon.

Tytär kyyditsi äiteen hakemaan kylvömultaa hiukan pidemmältä, kun ei sitä kotikulman marketista saanut. Nyt riittää ensi vuodeksikin. Ison, 30 litran säkin sai yhtä edullisesti, kuin 10 litrankin (jonka vähintään tarvitsin) Rustasta.

Keräsin kaupan siemenistä viime keväänä itse kasvattamistani samettiruusuista syksyllä siemenet talteen. Saman tein härkäpavun kanssa. Talven aikana keräsin ja kuivasin siemeniä myös tomaateista. Mutsimuikkunen oli ulkoillessaan löytänyt erikoisen pensaan, jossa erikoinen pieni hedelmä, senkin siemeniä upottelin multaan. Maalla naapurin rouvalta saamastani jättikurpitsasta säästin myös siemeniä ja kaupan myskikurpitsasta. Kaupasta ostin keltaisen ja oranssin isoköynnöskrassin ja hajuherneen siemeniä.

Salaatin ja pavut kylvän suoraan lämpimiin multiin maalla myöhemmin. Retiisiä ajattelin myös tänä vuonna taas laittaa ja tietenkin perunaa.

Ostolistalla vielä ainakin myös kesäkurpitsan, auringonkukan, kehäkukan, ruiskaunokin siemenet. Ja himottelisi myös suurempi pussillinen kotimaisten perinneketokukkien siemeniä, joista voisi perustaa pienen kukkakedon pörriäisille.

Tölkit peitin kelmulla kun asetin kaukalon ikkunalleni, johon paistaa koko päivän aurinkoisina päivinä.


En ollut uskoa silmiäni, kun ensimmäiset tomaatinidut työntyivät mullasta kahdessa päivässä! Tämän tomaatin kasvun ja sadon juuri toivoisin niin onnistuvan. Ostotomaatti, joka on hauskan ja käytännöllisen muotoinen, pitkulainen. Siitä sai niin hyvin ja käytännöllisesti tasaviipaleita leikattua, ja oli maukaskin lajike. Jos esikasvatus onnistuu hyvin, aion kokeilla sen kasvattamista maalla porstuassa, koska minulla ei ole kasvihuonetta. Porstuassa ainakin pelargonia kukoistaa joka kesä, ikkunoista valoa koko päivän ja kosteutta ja viileyttä öisin.


Myös härkäpapu oli työntänyt samoihin aikoihin itunsa kovan siemenpapupanssarinsa läpi. Harmittavan reunaan papu ajautunut kastellessa, pitänee koulia nopeasti.


Samaan esiinmarssiin ennättivät myös samettiruusun alut. Hauska huomata, että omat siemeneni itivät heti, tölkeissä, joihin istutin kaupasta ostamiani, on vielä autiota.


 Tämä on joka kevät niin hauskaa ja jännittävää puuhaa! Pieniin ituihin muodostuu ikään kuin hyvinkin läheinen suhde. Niitä vaalii ja hiukan kouliikin, ihastelee kasvun etenemistä. Kuin lasta kasvattaisi. Kun itse kasvattamat sitten maalla kukoistavat ja tuottavat mahdollista satoakin, tämä asia osuu johonkin iänikuiseen, maanviljelijägeeniini, onnistumisentunteeseen, että kasvatan itse ruokaani ja kukkasia silmieni ja elintärkeiden hyönteisten iloksi.

Ihanaa keväistä uutta viikkoa!❤❤


14 kommenttia:

  1. Minäkin keräsin viime kesänä samettiruusun siemeniä talteen ja nyt ne kasvavat ruukuissa. Viime kesänä samettiruusut kukoistivat ihan valtavan hyvin ja kukkivat pitkään.
    Siementen kylvö ja kasvun seuraaminen on tosi kivaa ja mielenkiintoista.
    Iloa sisäpuutarhahommiin ja onnellista alkavaa viikkoa Sinulle! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Piipe!❤
      Innostuin myös samettiruusuista viime kesänä,kun onnistuin hienosti niiden kasvattamisessa.Viime kesä tosiaan oli niille otollinen,jaksoivat kukkia myöhään syksyyn runsain kukin!😊
      Tämä sisäpuutarhailu kasvattelee mukavasti "ruokahalua"niihin varsinaisiin puutarhahommiin,joita odotan jo kiihkeästi!
      Kiitos samoin,kevään onnellistamaa uutta viikkoa myös sinne Sinulle!

      Poista
  2. Voi ihanuus miten kivaa ja hyödyllistä tuo taimien kasvattaminen! Silmäniloa, hyviä makuja, sekä mukavaa puuhaa kesänkaipuun lievittämiseen :) Ja kukkaketo pörriäisille, kerrassaan mainio ajatus ❤
    Keväällä pölyttäjille krookukset, liljat, lumikellot ym. aikaisin kukkivat lajit ovat elintärkeitä, joten niitä ajattelin myös omalle pihalleni taas kerran istuttaa, kun edelliset ovat joutuneet myyrien syömiksi tai koiruuksien kaivaustöiden kohteiksi :D
    Meilläkin on vielä pari projektia tuolla pikkupihallamme tehtävänä ennen kuin köydet irrotetaan kotilaiturista ja saaristo kutsuu. Postaan siitä sitten kun routa hellittää otteensa maasta ja päästään upottamaan lapiot mustaan, muhevaan multaan. Ai että tätä kevään ihanuutta!!
    Lämpöä ja valoa pikkuisille taimillesi ja iloa tulevaan viikkoosi ihanainen ❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Herkät lumikellot,krookukset ja keltaiset esikot hiukan myöhemmin puskivat edellisen kotini takapihalla keväisin jo lumen läpi,ennenkuin se edes ehti kokonaan sulaa pois.Joku edellinen asukas oli ne sinne aikoinaan istuttanut.Sulostuttivat kukinnallaan minunkin kevätpäiviäni monta vuotta.😊
      Toivottavasti myyrät antavat olla uudet istutuksesi rauhassa.Tuolla mainitsemallani pihalla oli myös suhteellisen hankala maamyyräongelma yksi kesä.Laitoimme sen tekemien kasojen alta paljastuviin onkaloihin murskattuja valkosipulinkynsiä ja kaveri hävisi vähin äänin sitten.Aika rumaksi kerkesi pihanurmikon myllertää ennen kuin keinon keksimme.😊
      Sinä saat sitten "puutarha-aineksia"kerättyä luonnosta,kun retkenne alkaa?
      Rannat ovat yhtä suurta puutarhaasi!Villiä ruohosipulia ja vaikka mitä luonnonyrttiä!Muistan kun lapsena keräsimme Kustavissa mökillä ruohosipulia äidille kalakeittoon rantakivien välistä.😊
      Ihanaa nähdä sitten postauksesi pihaltanne ennen reissua!
      Joka aamu nykyisin herää niin valtavaan onnentunteeseen,kun unenpöppörössä muistaa,että kesä on ihan korvilla!❤
      Kiitos Ansku ihanainen,paljon lämpöä ja valoa uuteen viikkoosi!❤

      Poista
    2. 13 vuotta nuo, niinikään edellisen omistajan istuttamat krookukset ja liljat (useampi eri lajike) kaunistivat suuren pihakiven reunustoja, mutta viime vuonna saapuivat myyrät oikein porukalla ja tekivat totaalista tuhoa koko nurmialueelle ja kukkapenkeille.
      Okei, koirat kyllä ovat pentuina tehneet omat osansa, mutta nyt on myös nurmikko laitettava uusiksi mokomien myyrien takia :D
      Vau! Siis valkosipulia myyrän koloihin! Mikä mahtava ja kokeilemisen arvoinen vinkki, kiitos, kiitos, kiitos ❤❤❤

      Poista
  3. Voi ihanuus tuota kasvun ihmettä♥
    Minulla ei ole ollut koskaan samettiruusuja kukkimassa, kun jostain olen saanut päähäni, että haisevat pahalta. Nyt olen jo hetken suunnitellut, että tänä kesänä ostan samettiruusujakin pihalle....ovat kauniita... hajusta viis..:))
    Mukavaa keväistä viikkoa♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Että osaavatkin pienet sirkkalehdet tuoda ison onnen ja ilon!😊
      Se on totta,että samettiruusut tuoksuvat voimakkaalle.Siksi ne ovat esimerkiksi hyötypuutarhassa erinomaisia etanoiden ja muiden ei niin toivottujen vieraiden estoon hyviä.Minusta eivät kuitenkaan tuoksu pahalle,ehkä tuoksua voisi mielummin kuvata vahvan mausteiseksi.Esimerkiksi rivi samettiruusua tai kehäkukkaa salaattirivin viereen,niin saa itse syödä etanoiden sijaan salaattinsa.😊
      Samettiruusut ovat kauniita ja kestäviä pihakukkina,suosittelen!
      Kerron sinulle kuitenkin tässä salaisuuden,minäkään en tykännyt niistä aiemmin,tykkäsin enemmän herkistä ja hennoista vaaleanpunaisista kukista.😉
      Nyt pari vuotta olen ollut ihan intopinkeänä kasvattamassa samettiruusuja kun ovat täysin muuttaneet mielipiteeni.
      Kiitos Hannele,mukavaa ja aurinkoista kevätviikkoa sinne teillepäin,terkut Niilolle!❤

      Poista
    2. Aion ostaa samettiruusut taimina...ainakin näin ensimmäistä kertaa..:)
      Piti vielä tuosta krassista sanoa, että ne ovat vanha tuttavuus, Äitini niitä aina kasvatti ja leivänpäällä syötiin. Pitääpä niitä itsekin laitaa kasvamaan.

      Poista
  4. Täynnä keväistä tekemisen iloa on postauksesi.
    Paljon olet jo kylvänyt kasvua nousemaan.Hyvin jo itänyt.
    Pihalle mullan alle kaivan myös kukkineiden narsissien sipulit.
    Talteen ottamistani edellisen vuoden krassin siemenistä kylvän ensi viikolla lasitetun parvekkeen suojiin suoraan isoon ruukkuun.

    Pelargoniassa on niin vahvana sukupolvien vahva tunne arvo.
    Joka kesä on oltava pelargonia kuin oli myös mummon verannan ikkunalla..☺️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tunnet samoin kuin minäkin tuosta pelargoniasta!
      Minustakin on aina ihana viedä kaupungissa talvehtivat pelargoniani mummulan porstuan ikkunalla kesäksi,siinä olivat aina mumminkin pelakuut.😊
      Rakastan krassinkukkia,kuumeisesti taas mietin,miten pitää kirvat kasvattamistani erossa,etanatkin ilmeisesti rakadtavat krassinlehtiä...
      Viime vuonna minulla oli maalla krassia kannon nokassa padassa,se sai olla aika rauhassa,kun ei ollut suoraan maassa astiassaan.
      Kiitos Tarja,mukavaa kevään jatkoa!❤

      Poista
  5. Så fine bilder!Dere er så flinke med å dyrke frem planter og slikt i Finland!

    Det er veldig koseligt!Jeg liker også ditt dekketøy fine fat!

    Også det bildet i sidebaren er veldigt skjønt av den lille piken som spiser mat!Er det deg mon tro?!Vakker vakker liten pike :))

    Ønsker deg noen fine dager med såing av frø og glede over livet :)))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tusen takk Anita for den vakre kommentaren!❤
      Min bestemor drakk alltid kaffe fra en tallerken, hun hadde også et sukkerbit i munnen.
      Jeg imiterte ham bildet,jeg har kanskje to eller tre.😊
      Fantastiske vårdager til Norge! ❤

      Poista
  6. Oi, sinullakin on Terhi Mickelssonin keramiikkamukeja! Ne ovat aivan ihania. Minulla on punainen muki valkoisella pupulla :).
    Täälläkin taimikasvatellaan mm. tomaatteja,basilikaa ja paprikaa. Viimeksi mainittu ihan kaupasta ostetun ruokapaprikan siemenistä.
    Kasvun iloa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu,minulla on myös sinertävä kissamuki.😊
      Minulla oli aikoinaan niitä kuusi,myös pupuja ja joitain muita eläimiä,mutta kaappitilan huvetessa keittiössä,myin Torissa niistä neljä ja säästin kaksi.
      Minullakin tosiaan iti ihan ekaksi kaupan tomaatista ottamani siemenet,vieläkään ei ole monikaan kaupan siemenpussista kylvetty itänyt,olisikohan syynä siementen pidempi kuivakausi,nämä itse kerätyt kun ovat ihan muutamia kuukausia sitten kuivattu,en tiedä.😊
      Basilikan olen aina laittanut maalla kasvatuslaatikkoon tai suureen ruukkuun ihan kaupan basilikaruukusta,hyvin on aina röyhähtänyt suureksi puskaksi.Se vaan kelpaisi niin hyvin etanoillekin,parhaiten on säilynyt mummulan portailla ruukussa.
      Kiitos Ninnu,kasvun iloa sinnekin!❤

      Poista