lauantai 19. kesäkuuta 2021

Lähdin normaalia aikaisemmin tänä aamuna kävelylenkilleni, koska halusin ennakoida helteen myöhemmin päivällä. Tarkoitukseni oli tehdä sellainen semipitkä lenkki ihan vaan, että jäsenet saisivat liikuntaa ja mieli virkistystä kesäluonnossa siedettävissä lämpöasteissa. Hellettä en oikein jaksa. Siinä kohdassa, jossa yleensä poikkean vielä toiseen metsään ennen kotiinpaluuta, päätinkin vielä jatkaa rannalle. Ajattelin, ettei vieno merituuli olisi ollenkaan haitaksi. Ja ajattelin siinä samalla myös, että mitäköhän jännää nyt näenkään. On nimittäin käynyt melkein joka kerta niin, että löytyy syykin näihin äkkipäätöksiin muuttaa reittiä. Kai ne jotain etiäisiä ovat.

Olin kuvaillut tovin västäräkkiemoa hyönteistenkeruu hommissa ja kuljin sitten ihan niemen kärkeen nautiskelemaan tuulenvireestä. Sivusilmällä näin ruovikon takana verkkaista liikettä tulevan kohti, jotain valkoista siellä liikkui. Voi että, lahden kyhmyjoutsenpari toi poikasensa näytille aivan eteeni! 

Miten kauniisti joutsen lipuu hitaasti eteenpäin veden pinnalla, kuin liukuisi jäällä. Niiden liikkeissä on jotain hypnotisoivaa. Verkkaiset sirot kaulan ojennukset ja muu on kuin suoraan baletista. Näiden kauniiden suurten lintujen toimia kun katseli, ei voinnut kuvitella taustalle mitään muuta musiikkia kuin klassista.

En lainkaan ihmettele joutsenen esiintymistä niin monessa kohtaa mytologiassamme, tarustossamme, taiteessamme ja muussa yhteydessä.

KLIK

Kuikka, kuukkeli, sielulintuja. Joutsen kuuluu minusta ehdottomasti tähän joukkoon.

KLIK

Koskettavaa oli seurata tätä verkkaista perhettä. Kuinka huolella lintuemot huolehtivatkaan pienokaisistaan. Kyllä on joutsenpojan untuvikkoniska melkein yhtä suloinen kuin on minun pienen tyttärenpoikanikin.

Joutsenten iäksi pariutumisessakin on jotain kaunista. Äitini kertoi, että on omalla lenkkirannallaan nähnyt leskijoutsenta yksinään tänä kesänä. Kettu vei sen puolison viime kesänä pesältä hautomassa. Toivomme yhdessä, että se löytäisi itselleen uuden puolison.

Saunalahden pesintä onnistui hyvin tänä kesänä, kuusi poikasta on jo kasvanut hienosti, ehkä kaikki poikaset ovat selvinneet tältä parilta.

Ei niiden kaulat vielä pohjaan yletä, mutta ilmeisesti emo ruoppasi niille syötävää kun nokat kovasti muputtivat.

Eläinlapsikin oppii äidin ja isän vieressä katsomalla.

Mitä emo ensin,

pienet perässä.

Ok, minulla on hyvä mielikuvitus, mutta mielestäni emo katseli poikastensa touhuja kovin ylpeänä.


Isin työ oli toisaalla.Se kartoitti herkeämättä ympäristössä tapahtuvaa, samalla kun mamma ruokaili poikasien kanssa. Tämä uros on ollut muutenkin esimerkillinen perheen pää.Se ajoi keväällä jo ennen pesintää kaikki tunkeilijat reviiriltään, joka nähdäkseni sen mielestä kattaa koko lahden. Lensi jopa kaukaa vastarannalta häätämään muita pois. Ehkä sen tomeruudessa on osasyy siihen, että pesintä niillä on onnistunut näin hyvin. Tuskin on kannattanut yrittää lähestyä sen poikasia pahat mielessä.

Kun siirryin kauemmaksi, poikaset rohkenivat uimaan isänsä luo, pidemmälle emosta.

En tiedä, antoiko isä niille kuitenkin käskyn palata äipän luo, koska kaikki yhtä lukuunottamatta uivat takaisin.

Olikohan tämä urospoikanen, joka halusi harjoitella vartioimista. No, se mielikuvitukseni taas... ;)

Sinne jäi perhe ruokailemaan kun jatkoin matkaani, ja isä katsoi tarkkana perääni.

Mukavaa viikonloppua!<3 Muistakaa juoda vettä!<3

 

8 kommenttia:

 1. Kauniita ovat pikkuiset♥
  Ja uljaita vanhemmat. Joutsenhan on tosi äksy silloin, kun on pienokaisia. Muistan, kun kummipojan kanssa makoilin rannalla ja yht'äkkiä joutsen alkoi kipittää siivet pöyhkeinä meitä kohti. Nappasin pojan kainaloon ja juoksin karkuun..:))
  Helteistä viikonloppua ja ensiviikkoa. Yritetään kestää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi,olivat niin söpösiä,että!😊
   Meillä kerran lähti tulemaan Santtuvainajaamme kohti,kun oli Niilon oloinen pieni valkoinen kaveri,ja väri ilmeisesti ärsytti joutsenherraa.
   Äkäsiä ovat reviireistään!
   Huh tätä hellettä!Onneksi säät järkevöityvät viikon päästä,jaksaa taas tehdä pitkiä kävelylenkkejä ja pääsen maallekin puuhailemaan.
   Kuumankestoa sinnekin,kiitos Hannele!❤

   Poista
 2. Olipa onni että vaihdoit reittiä.
  Juhlava tunne tulee joutsenia kohdatessa.
  Majesteetillisia upeita lintuja.
  Iso poikue niillä on. Toivottavasti kaikki selviää aikuisuuteen.
  Mukavaa seurattavaa.

  Lentäviä joutsenia olen tänä vuonna vaan nähnyt.
  Hellettä joudun myös karttamaan. Onneksi iltasilla yötä kohti viilentyy niin että saa huushollin raikastettua yöllä seuraavaksi päiväksi. Sälekaihdinten takana eloa varten.:)

  Jaksamista helteeseen. Juodaan runsaasti vettä. Jossain näin ohjeen että vichy-vesi on hyvä myös, saadaan suolaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu,kyllä taas kannatti!😊
   Majesteetillinen kuvaa hyvin joutsenia,niissä todella on jotain kuninkaallista.
   Hyvin oli tällä parilla mennyt tähän asti poikasten kanssa,olivat jo sen verran suuria,etteivät isot hauetkaan enää käy kimppuun.Ja perheen isä on niin vahvaluonteinen,ettei taida petolinnuistakaan ehkä olla pelkoa.Kettu tai muu ehkä kun ovat rannalla,mutta taitaisi käydä raivokkaasti ketunkin kimppuun tämä iskä.
   Eilen nautin puolenyön aikaan parvekkeella pienestä tuulenvireestä,aamulla oli jo puoli kahdeksalta 27 astetta,joten ei oikein saanut aamutuuletuksia aikaan.
   Tuo vichy on hyvä vinkki.Nyt kun tulee kovasti juotua vettä,suolat liukenee kehosta.
   Jaksamisia sinnekin,kiitos Tarja!❤

   Poista
 3. Mainitsemistasi etiäisistä on minullakin kokemusta. Ihan mahtavaa että kuuntelet sisäistä ääntäsi ja annat sen johdatella kulkuasi :)
  Niin ihania nuo untuvikot ja sinulla siellä sydämessäsi on se yksi kaikkein rakkain pikku-untuvikko ❤︎
  Minulla on nyt jäänyt ihan totaalisesti paitsioon niin kuvaaminen kuin netissä surffailu, sekä oma blogi. Olen vaan nauttinut tästä kesästä ja vene-elämästä kaikilla aisteilla, enkä ole malttanut koneella juurikaan istuskella. Tulin juuri äsken iltauinnilta ja ajattelin että nyt on käytävä kurkkaamassa mitä minun suosikkibloggaajilleni kuuluu :)
  Ihania kuvia onnistuit suloisesta joutsenperheestä ottamaan ❤︎
  Nyt nautitaan kesästä ja kestetään sillä kuuluisalla suomalaisella sisulla nämä helteetkin, jotka todennäköisesti ovat viimeistään viikon päästä jo historiaa. Ja kyllä, muistetaan juoda riittävästi vettä! Ihanaa viikonlopun jatkoa ja alkavaa juhannusviikkoa sinulle ❤︎

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin jänniä nuo etiäiset!
   Minä luotan intuitiooni kovasti monessa asiassa.Yleensä oikeassa.
   Pikku-untuvikkoa alkaa taas olla jo kova ikävä,kun ei ole vähään aikaan nähnyt.😊
   Vaan on nuo pienet lintu-untuvikotkin lutusia.
   Älä kuvista,blogeista jne.huolehdi,nauti vain sydämesi kyllyydestä!
   Blogeihin kerkiää palata sitten syssymmälläkin.😊
   Kiva ja mielenkiintoista saada silloin tällöin viestiä,missä menette,mutta senkin voi tehdä sadepäivänä,ettei jää upeaa kesäpäivää kokematta hyvillä säillä?
   Minä niin uskon,ettei sinulla tule koneella olo ensimmäiseksi mieleen kun siellä seikkailette.
   Niin lämmitti kun puhuit suosikkibloggaajistasi ja tännekin kommenttia laitoit.😚
   Kyllä,nyt nautitaan ja helteetkin menevät siinä sivussa,kyllä sitä kylmyyttäkin sitten taas riittää loppuvuodesta.
   Suomalaisella sisulla!👍😎
   Kiitos Ansku niin ihanasta kommentista,mahtavia reissunjatkoja ja juhannusviikkoa!❤❤

   Poista
 4. Reittiä on mukavaa vaihtaa joskus. Tuttukin maisema näyttää muuttuvan kesällä nopeaan ja nyt pääsit seuraamaan perheidylliä. Joutsenpari näytti todella tuovan pesueensa sinun ihailtavaksesi.
  Nyt on helle ja hieno kesä. Tosin meillä ei niin kovin lämmintä, ehkä +15 parhaillaan ja päivällä noin +20, mutta luonto kiittää rehevällä kukinnallaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hiukan ihmettelin kuinka niin siihen eteeni tulivatkin.Ihan tämän uroksen takia otin jonkun askeleen taaksepäin rannalla,että kerkeän karkuun,jos katsoo minut uhaksi.Tiesin sen tempperamentin.
   Tiedätkö,sitä minä hiukan täällä etelässä pelkään,ettei helle vaan kestäisi liian pitkään.
   Kun luonto on niin hehkeä nyt,olisi sääli jos kulottuisi paahteessa kuivaksi.
   Minulle tuo 20 plussaa olisi se toivelämpötila.
   Mukavaa juhannuksenalusviikkoa,kiitos Aimarii!❤

   Poista