perjantai 22. lokakuuta 2021 Lokakuu mataa omalla painollaan, päivät alkavat ja päättyvät. Nautin tästä hiljaiselosta. Olen siivoillut ja järjestellyt kotona ihan hissukseen ja sen mukaan, kun huvittaa. Ja joka päivä on huvittanut. Ihan vain joku nurkka kerrallaan. Ja hirmusti olen saanut aikaiseksi, itseäni sen suuremmin rasittamatta. Tiedostan itsessäni tämän järjestelynhalun, se iskee joka syksy, kun elämä siirtyy tänne sisätiloihin. Ikään kuin haluaisi siivota pois kuluneen vuoden sotkut, kun lähestytään sen loppua. Haluan siivoilujen lomassa myös vaihdella järjestystä ja laittaa jotain uutta silmien iloksi. Kohdallani uusi tarkoittaa itse tehtyä tai kirppikseltä löydettyä, tai pitkään varastossa ollutta ja uudelleen esiin otettuna uuden ilon tuojaa. Saan uutta ilmettä hyvin pitkälti jo olevalla, en haikailekkaan upouutta. Alan olla tyytyväinen aikaansaannokseeni, kodikkuus on nyt minulle tärkeää.


Päivittäinen, noin tunnin kävelyretki on itselleni aivan ehdottoman tärkeä. Joka päivä odotan pienellä jännityksellä, mitä ihanaa luonnossa tänään näen. Tänäänkin satoi, mutta lähdin silti. Kotiin tullessa sen tuntee, kuinka veri on hapettunut ja koko muija virkistynyt. Opettelen tällä hetkellä myös hengittämään oikein. Luin Marketta Mannisen kehittämästä, hoitavasta hengityksestä, HB-menetelmästä. Kiinnostuin. Itselleni on nyt viittä vaille kuuskymppisenä kehittynyt jatkuvasti tukossa oleva nenä. Se on tukala nukkumaan mennessä ja muutenkin. Ja pirunrinki on valmis, jos kaivan sierainten sisäpinnoilta kuivat karstat pois. Nenä on kohta entistä tukkoisempi. Manninen neuvoo kuinka nenällä hengittäminen poistaa myös tätä vaivaa. Hänen mukaansa usea meistä ylihengittää, hengittää suullaan, vaikka pitäisi hengittää nenällään. Ylihengittämiseen kuulemma tottuu ja se aiheuttaa vaikka mitä vaivoja, muunmuassa nenän tukkoisutta. Kokeilin tänään hengittää nenälläni koko lenkin ajan, vaikka se ylämäessä hengästyessä olikin tukkoisella nenällä ahdistavaa. Mutta pystyin kuin pystyinkin siihen ja nenä olikin sitten vähemmän tukkoinen loppulenkistä. Aion nyt kiinnittää tähän huomiota ja ottaa nenäni hommiin ja pidän suuni kiinni.


Olen ollut myös reilut 20 päivää herkkulakossa. Tai, oikeastaan en halua sanoa, että olen lakossa, se kuulostaa siltä, että palaan tuotapikaa vanhoihin huonoihin tapoihini sokerin suhteen. Yritän muuttaa elintapojani pysyvästi. Ilman päivittäistä suklaan mussutusta tulee näköjään hyvin toimeen, alku oli hankala. En tule olemaan tässä asiassa ehdoton kieltäytyjä, haen tasapainoa ja itselleni sopivaa uutta tapaa syödä. Niin herkkuja kuin muuta ruokaakin. Pelkistä herkuista, suklaasta, karkeista ja leivonnaisista erossa pysyminen on tiputtanut ylikiloistani jo 3 kolmessa viikossa ja huomaan, että sokeri on vatsamakkarani aiheuttaja, koska muuten syön pääasiallisesti melko terveellisesti. Olen koko ajan menossa ravintoni suhteen vielä terveellisempään suuntaan, nyt kiinnitän huomioni lisäaineisiin ja muuhun moskaan, mitä nykyihminen lappaa suustaan sisään ja ihmettelee vaivojaan. Luen kaupassa, mitä tuotteet sisältävät ja kerään itselleni terveellisempää rutiinilajitelmaa päivittäistuotteita. En mene enää halpaan tuotteiden kanssa, jotka mainostetaan terveellisinä, ja kun luet, mitä ne sisältävät, siellä vilisee palmuöljyt, glukoosisiirapit, aromit jne. Esimerkiksi suurin osa "terveellisistä" kauratuotteista on pääasiallisesti perunaa.

Tiukkapipoa minusta ei ikinä tule ruoka-asioissa. Mutta menen sitä kohti, että tiedostan, mitä suustani menee alas, ja haluan valita useimmin sen terveellisemmän vaihtoehdon. Eilen tein itse voi/oliiviöljy levitettä. Laitoin sekaan pienen lorauksen seesamiöljyä ja suolaa oman maun mukaan. Älyttömän helppoa ja älyttömän hyvää! En pidä valmiskasvimargariinien mausta, minusta maistuvat vain mauttomilta rasvoilta, mielummin olen ilman. Voi antaa mielestäni kaiken maun. En halua käyttää rypsiöljyä, koska se ylläpitää elimistön tulehdustilaa, ja kaikissa voi/kasviöljyseoksissa sitä on. Mittasin kulhoon 200g laktoositonta, huoneenlämmintä voita, 1dl oliiviöljyä, loraus seesamiöljyä (seesamituotteet ovat olleet nyt vähän huonossa valossa niiden sisältämien pitoisuuksien tähden,varsinkin Intiasta tulleissa seesameissa) ja suolaa. Hurautin ne vatkaimella tasaiseksi massaksi maxinopeudella, sitten mukaan 1dl jääkylää vettä ja jatkoin hurruttelua niin, että vesi sekoittui massaan. Valmis massa on helposti kaavittavissa rasiaan ja kovettuu aivan kaupan levitteen oloiseksi jääkaapissa, paitsi, että on paljon paremman makuista!

D-vitamiinitablettieni kylkeen teen nykyään joka aamuksi c-vitamiinipitoisen smoothien kotimaan marjoista, mustikasta ja puolukasta ja kauramaidosta, banaanista ja avokadosta. En ehkä enää osaisi olla ilman sitä. Teen smoothieta aina 4 päivän annoksen valmiiksi jääkaappiin, koska ei tulisi tehtyä, jos joka aamu pitäisi.

Asiasta toiseen, tänään otin tyttären, luonani hoidossa olevat pelargoniat, parvekkeelta sisään, kun on tulossa näitä pakkasöitä. Kummassakin nuppuja vaikka kuinka paljon. Maalta kotiin tuomani, omat pelargoniatkin kukkivat vielä täyttä päätä. Jouduin ne pätkimään melko rankalla kädellä, että mahtuivat autoon, olivat tänä kesänä kasvaneet porstuassa aivan valtaviksi puskiksi. Haluttaisi niin laittaa jo ledvalonauhoja koristeeksi kotona pimeisiin iltoihin, mutta kukkivat pelargoniat ovat vielä niin kesäiset, että olisi vähän kuin hajuvesi ja lihapulla-mitä ikinä tuo omituinen vanha sanonta sitten tarkoittaakaan.


  Onko sinulla hyviä kirjavinkkejä talveen? Kreikassa ollessani poikani antoi minulle matkalukemiseksi Pablo Coelhon Alkemistin. Sittemmin olen lukenut jo kaksi muuta kirjailijan kirjaa hotkaisemalla. Coelho on minulle täysin uusi tuttavuus. Ja juuri sitä, mitä nyt kaipaan, henkistä ravintoa ja suunnannäyttäjää oman sisäisen rauhan löytämiseen tässä hullussa nykymaailmassa. Minusta jopa tuntuu siltä, että Alkemisti osuu ihmisen käsiin hetkellä, kun siihen on tarve. Vaikken itse ole erityisen uskonnollinen ihminen, kirjasta rönsyää viisautta, lämpöä ja paljon, paljon ajattelemisen aihetta hiukan uskonnolliseltakin vinkkeliltä. Onneksi hänen tuotantonsa on hyvin laaja, riittää pitkään talveen. Kirjat rauhoittavat mielen pitkäksi aikaa.

Tässä vaiheessa elämää, kun vähemmän on edessä kuin takana, arvostaa terveitä päiviä, mielen rauhaa, tasapainoista olemista. En ole koskaan aiemmin kiinnittänyt näihin asioihin niin paljoa huomiota kuin nyt. Introverttinä, herkkänä ihmisenä oma tasapainoni heilahtaa herkästi. Se, että nykymaailma tuntuu kovasti vieraalta versus siihen, mihin on aiemmin elämässään tottunut, vie paljon voimia. Varmasti on aina ollut näin. Vanhemmat ihmiset ovat kokeneet kautta aikojen, etteivät oikein osaa olla kehityksen jaloissa. Tässä kohtaa en kuitenkaan pysty yleistämään. Onhan niitäkin ikäisiäni ja paljon vanhempiakin, jotka ovat kuin kala vedessä modernissa maailmassa. Itselleni ja -uskon niin, monelle muulle haastetta kuitenkin on riittämiin. Minä kuulun sukupolveen, jolloin lapsuudessa ja nuoruudessa ei ollut tietokoneita tai älykännyjä. Omat lapseni ovat jo syntyneet tietotekniseen maailmaan. Jos vertaan kaikkea, ajatusmaailmaa, oletuksia, arvoja jne. maailma on älyttömän paljon erilaisempi kuin mihin minä synnyin aikoinaan 60-luvun alussa. Pitkään kesti, ettei mikään radikaalisti muuttunut. Sitten esim. tekninen kehitys alkoi ottaa aimo harppauksia kun olin n. nelikymppinen, näin itsestäni ainakin tuntuu. Omalla kohdallani vie paljon henkistä kapasiteettia selvitä tämän päivän koukeroista. Sekin, ettei oikein pysty omimaan itselleen samaa ajattelutapaa-ei sitten millään, mitä esim. tuolla mediassa esiintyy. Jos nyt kärjistän oikein rotevasti, niin voisin mieltää monet asiat pullamössö hötöksi tai sitten  järkyttäviksi. Minun täytyy kirjaimellisesti ravistella kuin koira sateessa, että saan pirrastani poistettua monet ärsytyksen, huolen ja pelontunteet, joita ajattelutapa nykyään minussa aiheuttaa. Ja sen oman rauhan ja tasapainon kun soisi kokevan aamusta iltaan, töitä riittää rauhoittumisen kanssa. Varsinkin iltaisin. Ok, paljon johtuu iästäni, että yöuni on mitä se on nykyään, mutta asiaa ei ainakaan auta se vatvominen nukahtamisen hetkellä. Päivä ikään kuin tarjoillaan siinä kohtaa tarjottimella unta hakevalle, että mutusteleppa siitä kuin pikkuleivät, jokainen uutinen kerrallaan omien huolenaiheiden lisäksi. Kiinnitän tällä hetkellä paljon huomiota yöuneeni. Tuuletan huoneen hyvin, sammutan telkkarin ja tabletin hyvissä ajoin, luen kirjaa niin kauan, että alkaa nuokututtaa. Jos nukun 7-8 tuntia, olen ikionnellinen ja unesta virkistynyt, vaikka tähän unimäärään olisi sisältynytkin yksi tai kaksi heräämistä yön aikana. Totuus on kuitenkin se, että yöunta kertyy liian monesti 5-6 tuntia, parin heräämisen kanssa. Ja minä nukuin kuin tukki nuorempana! Väsyneenä kaikki on sitten vielä puolta hankalampaa. Nykyään ymmärrän ja tajuan senkin mitä nuorempana kummastelin, että miksi vanhat ihmiset valittavat niin paljon kaikesta...😉

Tällaista tänään Mirjam-Matildassa!😁

Voikaahan hyvin!♥️

10 kommenttia:

 1. Luin tekstisi ajatuksen kanssa ja löysin monesta kohtaa palasia omista ajatuksista ja kokemuksista. Hyvin olit pukenut mietteesi tekstiksi. Uni se tuottaa minullekin ongelmia. Kesälomalla nukuin jo suht hyvin ja vielä alkusyksystäkin, mutta nyt taas "kollottelen" valveilla ja herään aikaisin. Viime yönä unta sentään kertyi kuutisen tuntia. Itsekin vältän iltaisin sinistä valoa ja uppoudun kirjojen pariin. Olen kahlannut tämän vuoden aikana Lucinda Rielyn kirjoja ja nyt luettavana on Perhosten huone.
  Levollista lokakuun jatkoa Sinulle, pidä itseäsi hyvänä! Halauksin Piipe <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Univaikeudet taitavat olla monen ikäisemme vaivoina.
   Se on niin outoakin kun nuorempana ei ollut mitään vaikeuksia saada unen päästä kiinni, ja aamuisin taisi enemmänkin olla vaikeuksia nousta,kun jatkaa makeita unia.😊
   Eikä tarvinut yöllä vessassakaan käydä,niin kuin nyt.
   Tuo sinisen valon välttäminen,ainakin reilun tunnin ennen maata käymistä, on ehdoton juttu,olen huomannut.Että sitä melatoniinia kerkeää muodostumaan. Hiukan paremmin saan unen päästä kiinni,kun sen olen ymmärtänyt.
   Taidan kokeilla vieläkin pidempää aikaa.
   Kiitos kirjavinkistä!Kävin lukemassa esittelyn tuosta Perhosten huoneesta ja mielenkiintoni heräsi.Näyttääkin olevan suosittu kirjailija.
   Kiitos Piipe,levollista lokakuuta ja halit,voi hyvin!♥️

   Poista
 2. Hengitys on valtavan iso ja tärkeä juttu. Itsekin olen tutustunut siihen mindfulness-harjoitteiden kautta, yritän tässä itsekin opetella pysähtymään ja olemaan läsnä hetkessä, nauttiakin tästä elämästä... Asioita, jotka ovat tällaiselle murehtijalle ja stressaajalle vaikeita. Minullakin on huonomman unen jakso meneillään, ja uskon tietäväni sille syyn: nyt juuri liikaa kaikkea mielen päällä ja työn alla... Toivottavasti pian rauhoittuu.
  Kiitos kirjavinkistä, Alkemisti löytyy hyllystä, tosin vielä lukemattomana. Itse olen kahlannut Ferranten Napoli-sarjaa, joka ainakin hetki sitten oli osaksi myös Areenalta katsottavissa. Lisäksi suosittelen Suon villiä laulua ja Mehiläisten salaisuuksia, jotka tosin luin alkuperäiskielellä.
  Voimia pimeään aikaan ja tsemppiä hengittelyyn & herkkulakkoiluun! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen myös oppinut hiukan rauhoittamaan itseäni jo hengittämällä tuon nenähengittämisen lisäksi.
   Kun keskittyy rauhallisesti hengittämään sisään ja ulos,sillä on ihan mieletön vaikutus.
   Meillä ihmisillä on nykyään niin paljon stressiä ja mielen päällä,että huomaamatta syke nousee ja jää pitkiksi ajoiksi päälle,jos ei muista pysähtyä ja huomata,että nyt menee liian lujaa.
   Murehtiminen ja ylianalysointi ovat minunkin paheitani.
   Olen hiukan jo oppinut tätäkin muuttamaan itsessäni.On vapauttavaa oivaltaa,että turhaan tätä ja tätäkin tässä murehdin,kun en voi asialle yhtään mitään,päästän sen menemään ja puhdistan ajatukseni siitä.
   Alkemisti on erittäin rauhoittavaa luettavaa,mutta sille,luulen niin,on oltava mieli avoinna.Itselleni osui oikeaan aikaan,mutta olisi toisella hetkellä saattanut tuntua hiukan oudolta.
   Oi,rakastin ja ahmin Loistava ystäväni-sarjan!Katsoin sen uudestaan,kun tuli uusintana.Kiitos kirjavinkeistä,pitääkin tutustua Napoli-sarjaan muutenkin ja noihin kahteen muuhun ehdottamaasi.
   Kiitos Hensku,toivon sinulle parempia unia ja rauhallisia palautumishetkiä ruuhkavuosiin!♥️

   Poista
 3. Kuin ajatuksiani olisit kirjoittanut.

  Liki tunti tulee myös ulkoiltua/käveltyä päivittäin kun vointi on kohdallaan. Olen jakanut kahdesti päivässä kävelyksi niin aineenvaihdunta pysyis vireessä.
  Tällä hetkellä puolta vähempi, jospa piakkoin saan tarpeelliseksi tuntemani rutiinit
  takaisin kun vointi helpottuu.
  Hengityksen kohdalla tulee pysähtyä huomioimaan ettei vaan suu auki ole.
  Käytän Bebanthol huulivoidetta 2 mm päivittäin topspuikolla sieraimiin kosteuttajana.
  Todella hyvin toimii.
  Nisita nenävoidetta topspuikolla silloin tällöin iltasella sieraimiin pitää sieraimet auki.

  Hetkessä ei elämänmuutokset tapahdu mutta kyllä ne onnistuu.
  Parin vuoden sisällä olen hionut ruokavalioni sydänystävälliseksi.
  Ei tule liioin enää herkku himoja. Tumma 86 % vähä kaakao rasvainen marabu suklaan
  palan pari kertaa viikossa pidän herkkunani. Herkullisia ovat hedelmät.

  Ai, en ole tiennyt rypsiöljystä että pitää tulehduksia yllä.
  Käytän melkeinpä rypsiöljyä vain rasvana. Käytän leivälläkin usein margariinin (kun palmuöljyä) tilalla.
  Julia 10% kasvis juusto on hyvä rasvan antaja leivälle.
  Myös kikherne hummus. Käytän usein rasvana leivällä kypsää avocadon puolikasta.
  Jos taipumus kolestroliin, tärkeää jotta arvot pysyy alhaalla on käyttää tyydyttämätöntä rasvaa.
  Ei riitä että eläinkunnan tai muut tyydyttyneet rasvat karsitaan pois, tilalle tyydyttämätön. Kolestroli ei laske pelkästään rasvan poistamalla.
  25% kuitua päivän ruoasta tulee olla. Kasvista ja hedelmiä reilu puoli kg päivä.
  Sydän.fi:n avulla aloitin elämäntapa remonttini aikoinaan. Siellä jossain oli myös mittari jolla voi katsoa kuinka terveellinen on oman ruokavalion rasvan käyttö.

  Silmä tarkkana saa olla kaupassa ettei sydänmerkkituotteissakin haksahda vaan palmu-
  tai kookosöljy tuotteisiin, nehän on tyydyttynyttä rasvaa.
  Luin sydänmerkki tuotteista että se on se parempi vaihtoehto saatavien tuotteiden joukosta ei suinkaan kirjaimellisesti parhain valinta.

  Minusta on mielen kiintoista tutkiskella tuotteita ja valita terveitä vaihtoehtoja.
  Siis kun on aikaa ja ehtii, eikä minnekkään ole enää kiirettä.

  Mielenkiintoinen elämän makuinen on postauksesi.
  Palaan vielä lukemaan.

  Leppoisaa lokakuuta!❤️

  D-vitamiin lisäystä olen myös tehnyt noin parin kuukauden verran. Nyt on kohdallaan,
  ruokavalio muutoksella. Aloin kiinnittämään rasvattomissa maitotaloustuotteissa, piimä, jogurtti ja maito että valitsen joihin lisätty D-ja B vitamiinia.En syö mitään vitamiini luontais enkä muitakaan tuotteita.
  Hion tarvittaessa ruokavaliota.
  Polar 5% juustossa myös lisätty vitamminia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi,miten hieno kommentti täältä löytyikään,
   niin mukavaa jakaa mielipiteitä!♥️
   Kirjoitin heti ylös nuo mainitsemasi tuotteet helpottamaan nenän kuivuutta,kiitos niistä!
   Nenäongelmat tulivat itselleni täytenä yllätyksenä.Enemmän kirjoitetaan ja puhutaan niistä muista limakalvo-ongelmista...mutta kyllä me kuivumme vanhemmiten nenästäkin ja kävin läpi myös kantapääongelman,kun ilmeisesti limapussi sielläkin kuivahti.
   Sanotaan,ettei vanha koira opi uusia temppuja,kyllä oppii,kun tarpeeksi mielenkiintoa omaa terveyttä kohtaan herää.
   Kun erilaisia remppoja alkaa tulla,viimeistään silloin tajuaa puuttua asioihin.
   Tumma suklaa on minunkin suklaani,saan vatsanpuruja maitosuklaasta.Nyt odotan,että menee vielä aikaa,että elimistö ei enää himoa makeaa,ja sitten otan tumman suklaan takaisin herkuksi,juurikin pari palaa silloin tällöin.
   Rypsiöljy on täällä Suomessa kiistelty aine.Eihän meillä oikein muutakaan öljykasvia kasva.Joten,sen terveellisyydestähän meille sitten toitotetaan.
   Lueppa netistä tutkimustuloksia rypsiöljyn terveellisyydestä,ihan tieteellisiä,joihin itse paneuduttuani päätin jättää rypsiöljyn pois jo vuosia sitten.
   Äitini suosii tuota hummusta leivän päällä,täytyykin taas kokeilla.Myös avokado toimii oivana päällisenä.
   Minä popsin joskus naposteltavina keitettyjä kiknerneitä sellaisenaan,tykkään niistä tosi paljon,kun lisään niihin hitusen suolaa.Itselläni on matala verenpaine,joten ihan lääkärikin sanoi,ettei suolan rajoittamiseen kohdallani ole tarvetta.
   Huono kolesteroli on sukurasitteena koholla minullakin,mutta hyvä kolesteroli on vastaavasti hyvä ja trigliarvoni ok,joten lääkäri ei puuttunut siihen huonoon.
   Kohdalleni osui myös lääkäri,joka ei pitänyt huonon kolesterolin arvoa hälyyttävänä.Siitäkin on muuten hyvin mielenkiintoisia tutkimustuloksia,että onko niin huono asia kuin meitä on opetettu,jos muut,tietyt tärkeät arvot ja muut ovat kohdillaan.😉
   Leipien kanssa olen kuitutietoinen nykyään.Ravintokuitu on niin helppo tarkastaa leipäpaketeista.En osta alle 7% leipiä.Ainoa heikkouteni silloin tällöin on patonki,mutten valikoi siitäkään ihan sitä vaaleinta vaihtoehtoa.
   Niin kuin et sinäkään,en minäkään usko enää sokeasti mihinkään,tutkin ja luon oman mielipiteeni tuotteista.
   Palmuöljyn käyttö on itselleni myös luonnonsuojelu kysymys.
   Sademetsiä kaadetaan ja palmutiloja sitten tilalle,että länsimaissa saadaan halpaa kasviöljyä.Tulee heti mieleen esim.orankit,joiden elintila vähenee vähenemistään,kuin luen tuoteselostuksesta palmuöljyn.
   Tuoteselostuksiin perehtyminen on kivaa hommaa.😊
   Kun löytää "puhtaan",terveellisen tuotteen,sitä on oikein tyytyväinen.
   Vaikkakin olen tajunnut,että kaikkein paras on tehdä itse puhtaista raaka-aineista mahdollusimman paljon.
   D vitamiinista sen verran,että en ottanut sitä huomioon ennen juurikaan.
   Sitten minulla todettiin D-vitamiinin puutos.Olin väsynyt,haluton ja vetämättömissä.
   Nyt syön D-vitamiinia purkista lääkärin määräyksestä,koska haluan olla varma,että saan sitä tarpeeksi.Lohta ja rasvaisia kaloja ei tule syötyä kuitenkaan viikottain.
   Kalkkilisästä kieltäydyin,lisäsin maitotuotteita ruokavaliooni vähärasvaisten juustojen,raejuuston ja fetan muodossa,myös piimästä tykkään,maitoa en ole juonut kymmeniin vuosiin.
   Uskon,että terveellisesti syödessään,ei mitään lisiä tarvitakkaan,suurta bisnestähän ravintolisätkin ovat.
   Oli tosi kiva vaihtaa näkemyksiä näistä asioista,
   kiitos Tarja, mukavaa lokakuun loppua!♥️

   Poista
  2. Moi taas, tulin takaisin turinoimaan kun käsittelet myös mieltäni askarruttavia asioita.😊
   Monelta kantilta on katsottava mitä suuhunsa laittaa.

   Ristiriitoja esiintyy öljyjen terveellisyydestä puhuttaessa.
   Sitä ei tavallisena pulliaisena tiedä aina oikein mihin uskoa.
   Kyllä valpastuttaa miettimään mikä on terveellistä.
   Taka vuosina Neitsyt oliiviöljy oli käytössä. Alan uudelleen sitä rypsiöljyn rinnalla käyttämään,
   niin terveys haitat/hyödyt puolittuu. :)
   Täytyy vielä tutkiskella rypsiöljy asiaa laajemmin.

   Rypsiöljyä on jo käyttämässäni Julia juustossa sekä myös kauramaidossa.
   Ostin tänään jo Luomu Neitsyt oliviöljyä, spray pullo.
   Helppo suhauttaa leivälle "palmu" margariinin tilalle.

   Kannattaa tyydyttämättömien rasvojen saantia jakaa eri lähteistä.
   Saksanpähkinäitä syön 2…3 kpl päivässä, välillä manteli ja sacherpähkinöitä.
   Ei kestä paljon syödä ettei ala lihomaan. Sisältää myös tyydyttyneitä rasvoja.

   Lohta ostaessa olen alkanut katsomaan että on Suomessa kasvatettua kirjolohta.
   Sen elinkaari on paremmin tiedossa kuin Norjan lohen.Sekä vaikutukset myös ympäristölle.
   Norjan lohesta ei tiedetä tarkalleen mitä syö. Haitat ympäristölle
   ja villeille kaloille. Voi sisältää myös antibioottia.
   WWF:n kalaoppaassa Norjan kassilohi kuuluu (2021) keltaiseen ”Osta harkiten” -luokkaan.
   Vuorottelu eri kaloja syöden on hyvä, tuoretta siikaa, muikkuja ja kuhaa.
   Sydänmerkki pakastekaloja.

   Palmuöljyn kohdalla en voi myös hyväksyä sitä että siekailematta trooppisia metsiä tuhotaan.
   Puhutaan läpinäkyvyydestä ja vastuuntunnosta jolla Tropiikissa asuvien ihmisten
   ja eläinten (kuolema) elinympäristö tuhoamista pyritään saamaan hyväksytymmäksi.
   Omantunnon puhdistamista valkopesua on väitteet tuotteiden kupeissa kuinka valvotuista/vastuuntuntoisista oloista palmuöljy on lähtöisin.

   Palmuöljy on halpa ja se on hyvä margariinin rakenteelle ja suklaan ym. siksi sitä käytetään.
   Miksi ei voida käyttää niitä raaka-aineita joita ennen palmuöljyn käyttöön ottoa käytettiin.
   Kyllä Fazer suklaa oli varmaan parempi ennen kuin jo 100 vuotta vanhaan reseptiin lisättiin palmuölyä.
   En syö Fazer suklaata enää. Kyllä suurelta osin muutkin suklaat sisältää palmuöljyä.

   Nykyään kun katsoo paketin kylkeä alkaa olla suuressa osaa upotettuna palmuöljyä joka on konerasvaa.
   Miten olemmekaan aiemmin selvinneet ilman palmuöljyä.;)

   Kyllä kaupoissamme olevien monien tuotteiden kohdalla taitaa olla ilmastonmuutoksen torjunnan kannalta
   paljon korjattavaa. Nykyään on markkinointi valttina joissakin tuotteissa ” ei sisällä palmuöljyä”. Herää ajatus että nostaako se kuinka tuotteen hintaa.

   Onhan asiassa tietenkin toinen puoli, tropiikin ihmisille toimeentuloa/rahaa.
   Toimeentuloa palmu metsistä niin kauan kun pystyssä ovat.

   Kyllä suututtaisi jos metsämme tultaisiin avohakkaamaan karsean kaljuksi.😟

   Anteeksi, innostuin liikaakin, aihe ravistelee.😃

   Poista
  3. Ihan aluksi,älä suotta pyytele anteeksi,olen itse samanlainen innostuja!😊
   Kannattaa olla valveutunut.
   Luen paljon kaikkea näihin asioihin liittyvää,mistä tässä olemme keskustelleet.
   Kyseenalaistan,tutkin,enkä ota mitään itsestäänselvyytenä.
   Siksi en esimerkiksi jaa tässä linkkejä,koska totuus,johon itse olen päätynyt ei välttämättä ole oikea totuus sekään.Kannustan tutkimaan asioita,jotta se oma majakanvalo löytyisi.😊
   Olet varmasti kuullut Välimeren terveellisestä ruokavaliosta.Varsinkin saarilla on syöty paljon kasviksia,vain vähän lihaa,oliiviöljyä,pähkinöitä jne.
   Itse uskon oliiviöljyn terveellisyyteen ja pähkinöihin.
   Minunkin aamiaiseeni kuuluu kourallinen pähkinöitä,saksanpähkinöitä,cashew ja pekaanipähkinöitä.Varsinkin pekaanissa on hyvä,huonoa kolesterolia alentava vaikutus.
   Isoja asioita ovat esim.palmuöljyn raaka-aineen kasvatus köyhillä alueilla.
   Eipä siellä tietenkään juurikaan ajatella ilmastollisia asioita tai eläinten elinalueitten tuhoamista,kun on omasta selviytymisestä kysymys.
   Ja tätä sitten rikkaat maat häikäilemättömästi käyttävät hyväksi,ja vastuun kantaminen sysätään heille,jotka toimivat kysynnän ja tarjonnan lain nojalla väärin selviytyäkseen.
   Älä muuta sano!Miten tulimme ennen ilman palmuöljyä toimeen!
   Mietin isovanhempiani,joiden nuoruudessa ei ollut mitään öljyjä,siinäkin miettimisen aihe.Voilla ennenvanhaan tultiin toimeen.
   Silloin oli tolkku kyllä senkin syömisessä.
   Kirjoititkin lohesta.Ajattele,mitä lihakarja meillä syö.Sen syömme mekin lihaa syödessämme.Antibiootit,rehut jne.Taitaa olla riista puhtainta lihaa nykyään.
   Ihmettelin kun ihailemani Kimmo Ohtonen ilmoitti rupeavansa metsästämään,nyt taidan ymmärtää häntä tässä asiassa,vaikkei metsästäminen aiheena lähellä sydäntäni olekaan.Mutta,jos haluaa lihansa "terveellisemmässä"muodossa,kyllähän sen metsästä saa.
   Se on jotenkin järkyttävää,mitä kaikkia myrkkyjä muutenkin ravintoomme saa ihan laillisesti laittaa.Miten sairaita ovatkaan tulevat sukupolvet...
   Glukoosisiirappi on myös yksi ainesosa,jota löytyy melkein kaikista tuotteista nykyään.Ja on sokeriaineenvaihdunnalle haitallinen niin kuin hedelmäsokerikin.Puhumattakaan makeuttamisaineista.
   Itseäni ärsyttää suuresti tuotteet,joiden pakkauksessa mainitaan,ei sisällä sokeria,ei sisällä palmuöljyä,sitä mukaa lista pitenee,kun ihmiset valveutuvat,ja samaisissa tuotteissa on sitten nämä korvattu vähintäänkin yhtä epäterveellisillä ainesosilla.
   Täällä valtavan bisnesmyllyn kivien välissä on maijameikeläisen sitten sukkuloitava.
   Oma mantrani tällä hetkellä on se,että kukaan valmistaja ei ole aidosti kiinnostunut minun terveydestäni,vaikka tuotteissa kuinka sitä uskotellaan.
   Kaikki on pelkkää bisnestä,voiton tavoittelua,tuotteet pyritään valmistamaan mahdollisimman halvalla ja myydä voitolla kuluttajalle.
   Tässä yksi päivä osui silmiini tuote,joka herätti mielenkiinnon.
   Ruissydäminen naksu tummalla suklaalla päällystettynä.Pussin päällä komeilee avain ja Suomen lippu,Utz sertifioitua kaakaota.kotimaista ruista ja vielä Suomen lipulla koristeltu tehtaan logo.Tuotetta mainostetaan mahtavana kotimaisena innovaationa.
   Ja varmasti olisikin ollut sitä,jollei ainesosista olisi löytynyt niin palmuöljy kuin glukoosisiirappikin.😉
   Jatketaan omasta terveydestä huolehtimista!
   Kiitos mukavasta kanssakäymisestä Tarja!♥️

   Poista
 4. Olitpa kirjoittanut monipuolisen postauksen. Kyllä se niin on, että ihminen on sitä, mitä syö. Jos syö herkkuja, niin vaakaa ei voi huijata.

  Minä siirryin kesällä laktoosittomien tuotteiden käyttäjäksi vatsavaivojen takia. Kivut loppuivat, vatsan turvotus väheni ja painosta lähti nelisen kiloa. Nyt kun pahaksi onneksi keksin, että Brunberg valmistaa laksootitonta suklaata, niin on ollut kova työ kiertää kauppojen makeishyllyt kaukaa.

  Kyselit kirjasuosituksia. Monia mieleisiä kirjoja toki on tullut vastaan, mutta kaikkien nimiä ei juuri nyt tmuistu mieleen. Vuosia sitten pidin Finlandia-pälkitusta Lundbergin kirjasta Jää. Melko tuore Johanna Venhon kirja Ensimmäinen nainen palautui juuri nyt mieleen. Olen varannut Helmetin kautta Keskellä virtaa Kongo ja Eloonjääneet, joita olen kuullut kehutun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Piri,kyllä se vissi näin on,kukin itse suustaan työntää,mitä työntää!😊
   Itse olen ostanut melkein kaikki maitotuotteeni laktoosittomina jo vuosia,ihan samasta syystä kuin sinäkin.Hapantuotteita vatsani kestää hiukan,vaikkei olisikaan laktoositonta.
   Uskon maidon sopimattomuuden useille johtuvan prosessoinnista täällä meillä,kun maito homogenoimalla pilkotaan sellaiseksi,että se ei sula suolistossa vaan kulkeutuu verenkiertoon jne.
   Suklaa,tuo ikuinen himon kohde.😉Tiedän niin hyvin tuon mainitsemasi Brunbergin tuotteen...
   Oi,Jää.Hotkin kirjan pari vuotta sitten,se oli aivan ihana,vaikkakin surullinenkin.
   Nautin siitä todella paljon.
   Kiitos muistakin vinkeistä,kirjoitin ne ylös jatkoa varten.
   Mukavaa lokakuun viimeistä viikkoa!♥️

   Poista