keskiviikko 6. joulukuuta 2017


Hyvää 100-vuotis itsenäisyyspäivää!

Alla minun historiaaniÄitini tässä Mirjam-Matilda mummuni sylissä rakkaan nukkensa kanssa. Ville pappa sodasta lomilla. Äiti taitaa hiukan vierastaa kauan pois ollutta isäänsä.
En muista papan, yhtä pientä hetkeä lukuunottamatta, ikinä puhuneen sodasta mitään.
Sen olen äidiltäni kuullut, että kerran koko perhe oli pellonlaidan ojassa maannut,olisiko siinä jotain viljaa oltu korjaamassa papan lomilla, kun vihollisen sotakoneet olivat lentäneet yli ja pappa oli huitonut nyrkkiä ylöspäin yrittäessään perhettään suojella.


Isänisäni rautasormus. Kultainen vihkisormus oli lahjoitettu talvisotaa käyvän maan sotavarusteiden hankkimista varten.Laivastossa sodassa palvellut isänisäni kaatui 28-vuotiaana jäänmurtaja Tarmon pommituksessa Kotkan satamassa. Isäni syntyi perheen toisena poikana 3 päivää isänsä kuoleman jälkeen.Hän sanoi imeneensä surun jo äidinmaidosta. Voi vain yrittää kuvitella nuoren äidin, lesken surua ja pelkoja tulevaisuudesta pienen esikoisen ja juuri syntyneen vauvan kanssa yksin.


Kuvassa vasemmalla oleva Ilmari vaari reissasi merimiehenä maailman meriä ennen sotia.

Olisikohan tässä jo hiukan menty elämässä eteenpäin vielä jatkuvasta sodasta huolimatta. Isäni taitaa olla reilun vuoden vanha.
Hän kertoi hyvin pienenä poikana kuulleensa yleisessä saunassa aikuisten keskustelua sodasta-olisikohan Helmimummi siinä purkanut ikäväänsä- ja oli julistanut totisena "kun kasvan isoksi tapan kaikki ryssät, kun ne tappoi minun isän" Pienen ihmisen voimatonta uhoa.Meillä kaikilla on nämä omat tarinamme sukumme vaiheista sodan aikana.
Tänään on päivä, kun niitä muistelemme ja annamme arvon heidän panokselleen itsenäisen isänmaamme puolesta. Ei ole itsestäänselvyys, että saloissamme liehuu tuo kaunis siniristilippumme. Kotimaan mullissa on paljon miehiä ja naisia, jotka ansaitsevat kiitolliset ajatuksemme.

16 kommenttia:

 1. Koskettava, ja kertakaikkisen upea postaus. Tuli ihan kyyneleet silmiin. On paljon sellaista, joista nykypäivän ihmisillä ei ole pienentäkään hajua. Moni hehkuttaa; jeejee Suomi100v, eikä ajattele kuitenkaan, mitä se on vaatinut. Siihenkin ajatukseen olisi hyvä jokaisen pysähtyä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä.Halusin kunnioittaa edesmenneitä,sodassa olleita vaarejani tällä postauksella.
   Toinen sai elää elämänsä, toiselta sota sen riisti.
   Kiitos Hilu! <3

   Poista
 2. Hienoja kuvia ja muistoja. <3 Sodan muistot ovat raastavia, mutta on hyvä ettei sitä unohdeta. Näitä tarinoita olen minäkin kuullut vanhemmiltani, sota-ajan lapsilta, isältäni ja äidiltäni. Paljon ovat joutuneet perheet kestämään menetyksiä, puutetta, nälkää ja silti ahkeria olleet, kun suomea ovat sodan jälkeen uudeksi rakentaneet. Siksi tämä päivä on erityisen merkittävä minulle ja meille itsenäisen suomen perillisille. Hyvää itsenäisyyspäivää. ~Katja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin, että olisiko meistä,helppoon tottuneista nykyihmisistä moisiin saavutuksiin puutteen keskellä.
   Kaipa pakko yhdistäisi ja loisi talkoohenkeä.
   Uskomattoman sitkeitä ja sisukkaita ovat olleet.Jaksaneet surun ja nälänkin keskellä uskoa huomiseen.
   Kiitos Katja! <3

   Poista
 3. Koskettavia, mutta myös kauniita muistoja.
  Hyvää itsenäisyyspäivää myös sinulle!<3

  VastaaPoista
 4. Kaunis historia sinulla...surullinen, mutta toivoa antava♥
  Hyvää itsenäisyyspäivää!

  VastaaPoista
 5. Liikuttavan kaunis postaus♥ Ihana että on tuollaisia muistoja tallella! Aikoinaan on koko Suomen kansa tehnyt kovan työn että tästä vapaudesta saadaan tänään nauttia♥ Oikein hyvää itsenäisyyspäivää♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päde! <3 Sisukkaita ovat olleet.Hattua pitää nostaa uurastukselleen.

   Poista
 6. Kauniita vanhoja kuvia! <3

  -Ruut

  VastaaPoista
 7. Kiitos liikuttavasta ja mielenkiintoisesta postauksesta <3 Ihastuttavaa itsenäisyyspäivän illanjatkoa!

  VastaaPoista
 8. Koskettava tarina 💕 tunnelmallista joulun odotusta Sinulle ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Suvi ja mukavaa kun piipahdit ja jätit kommentin! <3
   Tunnelmallista joulun odotusta Sinullekin! <3

   Poista