tiistai 8. joulukuuta 2015

Sibelius

Upean säveltäjämme syntymäpäivä ja suomalaisen musiikin päivä.
En voi olla ihmettelemättä, kuinka joidenkin ihmisten sisällä soi
nämä hienot teokset, jotka esim. Sibelius on säveltänyt.
Minkälaisessa tilassa ihminen silloin on? Miten hän kokee siinä luomisprosessin? Kun sydämessä soi kaikki ne hienon hienotkin pienet vivahteet.Näkeekö kuvina? Säveltääkö karkean rungon ympärille hienosäädön vasta jälkeenpäin? Tämä kaikki on täyttä mysteeriä tällaiselle epämusikaaliselle, joka itse kyllä pääsee hyvinkin syviin tiloihin kuunnellessaan valmista.Kun esimerkiksi kuuntelen Finlandiaa, pystyn näkemään niin selkeitä kuvia, maisemia, luonnossa tapahtuvia hetkiä jne.Silloin juuri tuntuu niin vahvasti siltä, että pakkohan hänenkin ne on ollut nähdä kuvina ja sitten muuttaa musiikiksi lahjalla,joka jää minulle iäiseksi salaisuudeksi.

Hyvää Sibeliuksen päivää!
              

4 kommenttia:

 1. Katsoin juuri aamutv:stä tänään, kun Sibeliuksen tyttärenpoikaa haastateltiin Ainolassa. Hän kertoi, että Sibelius näki nuotit väreinä. Ainolan sisustuksessa Sibeliukselle oli kuulemma ollut kaksi tärkeää asiaa: salista piti olla näkymä järvelle ja sisutuksessa piti olla vihreää. Vihreä oli F-duurin symboli Sibeliukselle. Mielenkiintoista. Minäkin muuten näen aina hyvin suomalaiskansallisen maiseman järvineen ja kallioineen, kun kuuntelen Finlandiaa - kylmien väristysten kera. :)

  Tuo tuntemattoman sotilaan kirje on kyllä oikea aarre, jota kannattaa todellakin vaalia!

  VastaaPoista
 2. Oi kiitos Päivi! Jaoit hyvin mielenkiintoista tietoa, josta olen hyvin kiitollinen!Kylmät väreet ovat tuttuja minullekkin, ja usein liikutuksen kyyneleetkin.Tuntemattoman sotilaan kirje on minulle hyvin tärkeä.Näen musteella, kaunokirjoituksella kirjoitetun paperin, ja samalla tunnen hyvin vahvasti, kuinka tämä nuori mies on siellä jossain sitä raapustanut, sodan keskellä.Kaatuiko, vaiko selvisi, jää minulle historian salaisuudeksi.
  Kiitos Päivi kommentistasi!<3

  VastaaPoista
 3. Eilen tuli kyllä hyräiltyä Sibeliuksen kappaleita koko päivän. Jämälankavillasukkajoulukalenterissa oli myös hieno aiheeseen liityvä neuleohje eli tv-konserttia kuunnellessani kudoin D-duurin värisiä nuottien kuvia :)
  (selvennys: 'oikeakielisyysmääräyksistä' huolimatta minä kudon sukkaa, enkä neulo)

  VastaaPoista
 4. Ollessani lankakaupassa töissä tämä olikin aika "kuuma" aihe tämä kutominen ja neulominen :)
  Minäkin olen aina kutonut, vaikka minulle hyvin selkeästi ilmoitettiin, että kangasta ja mattoa kudot... :) Eiköhän me jokainen tehdä sitä omalla termillämme, kunhan ihanaa lämmintä syntyy! <3

  VastaaPoista